5 stappen van donor naar patiënt

Naomi Vreeburg

15 oktober 2016 16:00

donor

Hoe komt een orgaan van een donor uiteindelijk in een patiënt terecht? KIJK neemt de stappen met je door.

Jaarlijks worden er rond de 750 transplantaties uitgevoerd met een orgaan van een overleden donor. Maar hoe gaat deze procedure in zijn werk? We leggen het in vijf stappen uit:

  1. Een mogelijke orgaandonor komt het ziekenhuis binnen. Wanneer wordt vastgesteld dat het om iemand gaat die niet meer te redden valt, controleren de artsen of er toestemming is voor een donorprocedure.
  2. Bij de donor wordt een geschikte patiënt gezocht. Alles moet kloppen, zoals het bloedtype en de lichaamsgrootte.
  3. De operatie begint; hij duurt drie tot zes uur. De donor wordt onder narcose gebracht, zodat zijn spieren verslappen. Vervolgens verwijdert de chirurg voorzichtig het juiste orgaan, dat direct de koeling in gaat.
  4. Met spoed wordt het orgaan naar het ziekenhuis vervoerd waar de patiënt wacht. Chirurgen plaatsen het in zijn of haar lichaam.
  5. Nu begint het herstelproces. Het is afwachten of het lichaam dat vreemde orgaan accepteert. Sowieso moeten transplantatie-patiënten de rest van hun leven medicatie slikken om te voorkomen dat het orgaan wordt afgestoten.

Dit is een kader uit het Complot!-artikel ‘Pas op, orgaandieven’ te vinden in KIJK 11/2016. Dit nummer ligt in de winkel vanaf 20 oktober tot en met 16 november.

Meer informatie:

Tekst: Ronald Veldhuizen

Beeld: Getty Images

Meest gelezen

Bestel nu!