Vliegdekschip van ijs voor defensie

Naomi Vreeburg

12 mei 2016 13:03

vliegdekschip van ijs

Geoffrey Pyke was een echte maker uit de geschiedenis. Hij bedacht een vliegdekschip van ijs om defensie te versterken. 

Probleem: het is oorlog, je vrachtschepen worden getorpedeerd en je vliegtuigen hebben niet voldoende actieradius om je boten te beschermen. Wat doe je dan? De oplossing is even briljant als onzinnig: bouw een reusachtig vliegdekschip van ijs.

IJseiland

vliegdekschip van ijs

Dat was althans het idee van uitvinder, journalist en onderwijshervormer Geoffrey Pyke (1893-1948). Hij had ontdekt dat een mengsel van ijs en zaagsel vrijwel onbreekbaar is en dat het veel langzamer smelt dan gewoon ijs. Een massief ijseiland zou bijna niet te torpederen zijn. Met een vriesmachine aan boord kon je eventuele schade bovendien eenvoudig en razendsnel repareren.

Pyke bedacht ook een buizenpostsysteem om vracht en zelfs soldaten met behulp van luchtdruk vanaf een schip aan land te krijgen. “Onaangenaam, maar minder vervelend dan beschoten worden, en makkelijker te leren dan parachutespringen”, vond hij zelf.

Fietsers drijven treinen aan

Kort na de oorlog werkte Pyke aan een plan om treinen te laten aandrijven door fietsers. Dat werd net als het ijseiland en de soldatenbuizenpost nooit uitgevoerd. Je vraagt je af waarom.

Deze en zes andere oermakers vind je in KIJK 6/2016. Deze editie ligt in de winkel vanaf 26 mei tot en met 22 juni. 

Tekst: Ernst Arbouw

Meest gelezen

Bestel nu!