Spoilers vergallen plezier

Marysa van den Berg

11 december 2015 11:00

We wisten het eigenlijk al langer, maar nu is dan ook wetenschappelijk bevestigd: spoilers verpesten ons lees- en kijkgenot. 

Die nonchalant kletsende collega’s bij het koffieapparaat, een onschuldig lijkend forumtopic op internet, een betrouwbaar aandoende recensie. Werkelijk nergens ben je veilig voor een spoiler. Arrrg, je plezier vergalt! Dit is nu ook wetenschappelijk aangetoond.

Geen spanning meer

De sociale wetenschappers Benjamin Johnson (VU Amsterdam) en Judith Rosenbaum (Albany State University, VS) gaven 412 studenten korte verhalen te lezen. Van sommige verhalen werd vooraf het einde verklapt, van andere niet. De studenten werden vervolgens ondervraagd over hoe ze over de verhalen dachten.

De verhalen met een spoiler vooraf werden zeer negatief beoordeeld. Ze waren minder spannend en minder plezierig om te lezen. Bovendien werden de studenten er minder door geraakt en konden ze zich minder goed inleven in de personages en hun belevenissen.

De bevindingen van het huidige onderzoek staan lijnrecht tegenoveral een vergelijkbare studie uit 2011, die aangaf dat een spoiler het verhaalplezier juist verhoogde. Maar volgens Johnson en Rosenbaum valt er wel het een en ander af te dingen op dat onderzoek. Zo zou er met twee maten zijn gemeten.

Verrassing aan het eind

Een tweede (nog ongepubliceerd) experiment van Johnson en Rosenbaum keek naar de karaktertrekken van de studenten en de beoordeling die ze gaven aan de verhalen. Wat bleek? De studenten die weinig behoefte hadden aan een diepgaand verhaal gaven juist de voorkeur aan een spoiler vooraf. Dat maakte het voor hen makkelijker het plot te volgen. Te veel van de hak op de tak is niets voor hen. De studenten die zich echter graag vol overgave storten in de emoties van het verhaal, hadden een hekel aan spoilers. Zij verlangen naar de spanning van de verrassing aan het eind. Tot welke type behoor jij?

Bronnen: Communication ResearchVU Amsterdam via Phys.org