Astronautentweeling ingezet als proefkonijn

kijkmagazine

20 augustus 2013 16:00

Scott en Mark Kelly

Onder het internationale astronautencorps bevindt zich precies één eeneiige tweeling. Die wordt vanaf 2015 gebruikt om te onderzoeken wat een lang verblijf in de ruimte doet met onze genen.

Scott en Mark Kelly heten ze: de tweelingbroers die in 1996, na een carrière als testpiloot bij de Amerikaanse marine, allebei als astronaut werden geselecteerd. Inmiddels hebben ze er bij elkaar opgeteld zeven missies op zitten. In 2015 mag Scott (links op de foto) naar het internationale ruimtestation ISS, voor een verblijf van een jaar. Mark, inmiddels met astronauten-pensioen, blijft op aarde. Beiden worden tijdens die periode genetisch in de gaten gehouden, om te zien wat voor verschillen er in hun DNA ontstaan.

Maar op welke manieren kunnen we het beste profiteren van het feit dat we een jaar lang één tweelingbroer in de ruimte hebben en één op aarde? Die vraag heeft de NASA voorgelegd aan de wetenschappelijke wereld. Onderzoeksvoorstellen moeten vóór 17 september zijn ingediend. De NASA zal vervolgens in januari 2014 bekendmaken met welke van die voorstellen de ruimtevaartorganisatie echt aan de slag wil gaan.

Dubbele primeur

Los van de ‘tweelingfactor’ is de missie van Scott Kelly sowieso bijzonder. Een ISS-verblijf duurt doorgaans ongeveer een halfjaar, en alleen Russen aan boord van het ruimtestation Mir zijn tot nu toe een jaar of langer aan één stuk in de ruimte geweest. Kelly heeft dus een Amerikaanse én een ISS-primeur. (Die laatste primeur zal hij overigens wel moeten delen met zijn ‘missiemaatje’, Mikhail Kornienko.)

Mark Kelly, de astronaut die op aarde blijft, is overigens een oude bekende voor wie het nieuws volgt. Hij is namelijk de man van congreslid Gabrielle Giffords, die in 2011 door het hoofd werd geschoten in Tucson, enkele maanden voordat Mark vertrok met de voorlaatste spaceshuttlemissie, waarvan hij commandant was.

Bronnen: Space.com, NASA

Beeld: NASA

Meest gelezen

Bestel nu!