De beste boeken van 2014 volgens KIJK – deel 1

kijkmagazine

15 december 2014 09:00

Beste boeken 2014 - 1

Wat waren de beste non-fictieboeken van het afgelopen jaar? Het KIJK-team noemt zijn favorieten! Vandaag onze eerste picks.

It’s the most wonderful time of the year: de tijd waarin je wordt overstelpt met allerhande jaarlijstjes! Ook KIJK doet daaraan mee, want we hebben weer het nodige afgelezen in 2014 en delen graag onze favorieten met onze lezers. Vandaag het eerste deel.

Kapitaal in de 21ste eeuw - boekWetenschapsjournalist en biologiedeskundige ‘KIJK antwoordt’ Hidde Boersma kiest Kapitaal in de 21e eeuw (Thomas Piketty):
“Economie is geen wetenschap, mag ik altijd graag zeggen. Maar dat geldt duidelijk niet voor deze pil van de Franse econoom Thomas Piketty. Met behulp van een enorme bak gegevens over de afgelopen 250 jaar zet hij overtuigend neer dat de wereld weer bijna net zo ongelijk is als aan het eind van de negentiende eeuw en dat het gat tussen arm en rijk alleen maar groter aan het worden is. De jonge Fransman voorspelt dat dat de komende tijd allerlei maatschappelijke en politieke problemen op gaat leveren. Volgens Piketty ligt de oplossing voor het ongelijkheidsprobleem in een rigoureus en wereldwijd geldend, sterk progressief belastingstelsel, een plan dat niet direct door iedere politicus wordt omarmd. De impact van dit boek is volgens experts te vergelijken met Das Kapitaal van Karl Marx.”

kroongetuige DNAJournalist Anouk Broersma kiest Kroongetuige DNA (Lex Meulenbroek en Paul Poley):
“DNA-onderzoek is niet meer weg te denken uit het misdaadonderzoek, maar de techniek om mensen te identificeren aan de hand van hun unieke DNA-profiel bestaat pas sinds 1984. Dit boek loodst je in een prettige leesstijl langs de wetenschappelijke en juridische ontwikkelingen in het Nederlands forensisch DNA-onderzoek. Ter illustratie passeren verschillende geruchtmakende misdrijven uit de afgelopen dertig jaar de revue, zoals de moord op Willem Endstra en Marianne Vaatstra. Je steekt dus iets op over DNA en krijgt tegelijkertijd een inkijkje in het Nederlands misdaadonderzoek.” (Lees ook onze recensie!)

Darwins peepshow - boekWetenschapsjournalist en bioloog Stephan van Duin kiest Darwins peepshow (Menno Schilthuizen):
“In dit boek zet Menno Schilthuizen een verfrissend beeld neer van seksualiteit en geslachtsdelen bij dieren. Cryptische vrouwelijke keuze bijvoorbeeld, de theorie dat de partnerkeuze van een vrouw doorgaat tot ver na de balts en zelfs de paring, is iets dat ik in weinig tot geen populairwetenschappelijke boeken heb zien staan. Darwins peepshow is daardoor een boek geworden dat op een luchtige, lekker geschreven manier een podium geeft aan wetenschap die bij het grote publiek nog onbekend is. En dat is knap.”

Altzheimer - boekKIJK-hoofdredacteur Inge Fraters kiest Alzheimer. Biografie van een ziekte (Koos Neuvel):
“Waarom roepen hulpeloze kleine kinderen vertedering op, maar hulpeloze demente ouderen afschuw? En waarom is dementie in een eeuw tijd van ‘gewone’ ouderdomskwaal uitgegroeid tot het allervreselijkste wat je kan overkomen? De meeste Alzheimerboeken zijn ervaringsverhalen of geven medische informatie. Neuvel doet meer dan dat: hij laat zien waar ontwikkelingen vandaan komen en laat je nadenken, onder meer door dit soort fascinerende vragen te stellen.”

deeltjessafari-coverWetenschapsjournalist gespecialiseerd in natuur- en sterrenkunde Roel van der Heijden kiest De deeltjessafari (Jean-Paul Keulen):
“Het tweede boek van Jean-Paul Keulen is volgens hem geen ‘cynisch deel twee dat hij op aandringen van de uitgeverij met tegenzin uit zijn mouw moest schudden’. En dat klopt. In De deeltjessafari neemt hij de lezer aan hand en geeft een zeer begrijpelijke tour langs de belangrijkste deeltjes uit de natuurkunde die nog níet gevonden zijn. En hoewel we wellicht nooit een preon, een graviton of monopool zullen ontdekken: het boek is erg vermakelijk en verkent de spannendste gebieden van de deeltjesfysica.” (Lees ook onze recensie!)

Wat als - boekWetenschapsjournalist en natuur- en sterrenkundige Ans Hekkenberg kiest Wat als? (Randall Munroe):
“Iedereen die zichzelf een geek mag noemen, kent xkcd. Zo niet, dan raad ik je aan direct te stoppen met lezen en naar www.xkcd.com te gaan, waar de nerdige en humoristische webcomic van Randall Munroe is te lezen. Dit jaar bracht Munroe zijn boek Wat als? uit, gebaseerd op een rubriek op zijn website. Hij stelt er absurde vragen in (Wat als je een honkbal slaat die met 90 procent van de lichtsnelheid reist? Wat als je een mol mollen hebt?) en berekent vervolgens de vaak nog vreemdere antwoorden. Het zijn het soort antwoorden waarvan je niet eens wist dat je ze wilde weten. Maar geloof me: dat wil je. Het boek is net zo slim en grappig als de webcomic die Munroe beroemd maakte, en dat maakt Wat als? mijn absolute favoriet van 2014.” (Lees ook onze recensie!)

Lees ook het tweede en het derde deel van dit jaarlijstje!