Graan bereikte Groot-Brittannië vóór landbouw

kijkmagazine

27 februari 2015 09:15

Graan

Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat er in Groot-Brittannië al graan was, millennia voordat het gewas daar werd verbouwd.

In vele boeken staat het inmiddels beschreven: volkeren die ontdekten hoe ze landbouw moesten bedrijven, verspreidden zich vanaf 11.000 jaar geleden over de wereld en namen de plaats in van jager-verzamelaars. Het Britse eiland kwam daarbij als laatste aan de beurt: daar zou het verbouwen van graan pas 6000 jaar geleden van start zijn gegaan. Wetenschappers hebben nu echter DNA-sporen van ontdekt graan dat al 8000 jaar geleden het eiland wist te bereiken.

Handeltje

De graansporen werden gevonden bij Bouldnor Cliff: een archeologische vindplaats die zich 11 meter onder water bevindt bij het Isle of Wight, een eiland voor de zuidkust van Engeland. De onderzoekers troffen echter geen bewijs van graanpollen aan. Ook archeologische aanwijzingen voor landbouw ontbraken. Dat graan is dus niet ter plekke verbouwd, maar ingevoerd, concluderen de onderzoekers. Dat betekent waarschijnlijk dat de bewoners van het vroege Engeland, die zich nog in de middensteentijd bevonden, een handeltje hadden met landbouw bedrijvende ‘nieuwesteentijders’ die verder naar het oosten woonden.

En hoe vond die handel dan plaats? Gingen er werkelijk al scheepjes gevuld met graan van het Europese vasteland naar het Isle of Wight en andere Britse plaatsen? Niet noodzakelijk, stellen de onderzoekers in Science. Weliswaar was de waterstand destijds hoog genoeg om het Kanaal grotendeels met water te vullen, maar mogelijk waren er landbruggen naar Engeland vanuit het noorden van Frankrijk… en vanuit Nederland. Wie weet speelde ons land dus 8000 jaar geleden al een rol van betekenis in de internationale handel.

Bronnen: Science (1), Science (2)