‘Honderden incidenten rond Britse kernonderzeeërs’

kijkmagazine

06 maart 2015 13:00

Vanguard-kernonderzeeër

De afgelopen zes jaar hebben er rond het Britse kernwapenprogramma bijna vierhonderd veiligheidsincidenten plaatsgevonden.

Dat het in de VS een aantal keer bijna goed misging rond kernwapens, kun je lezen in het huidige nummer van KIJK. Maar ook in Groot-Brittannië loopt op dit vlak niet alles op rolletjes, zo meldt The Independent. Naar aanleiding van vragen uit het parlement heeft de regering namelijk bekendgemaakt dat zich sinds 2009 bijna vierhonderd veiligheidsincidenten hebben voorgedaan op marinebasis Clyde (beter bekend als Farlane), de thuisbasis van de Britse kernonderzeeërs. Bovendien waren er in 2014 maar liefst 99 incidenten; bijna twee keer zoveel als in 2013.

Categorie B

Twaalf van de incidenten behoorden tot ‘categorie B’. Dat wil zeggen dat er “daadwerkelijk schadelijke straling vrijkwam in een gebouw of onderzeeër, of mensen hier ongepland aan werden blootgesteld, of dat de kans hierop hoog was”. Zo’n gebeurtenis vond bijvoorbeeld plaats in 2012, toen personeel tijdens reparatiewerk te maken kreeg met straling. Een incident uit ‘categorie A’, waarbij straling de omgeving van de basis besmet, vond niet plaats.

De marinebasis is de ligplaats van de vier Vanguard-onderzeeërs (zie foto). Die zijn niet alleen voorzien van een nucleaire aandrijving, maar vormen ook het enige overgebleven operationele platform waarvandaan de Britten hun kernwapens kunnen lanceren. Ook liggen hier de eerste van zeven Astute-klasse kernonderzeeërs die de Britten nu aan het bouwen zijn en waarvan de laatste in 2024 wordt afgeleverd.

“Totaal onacceptabel”

Angus Robertson, het parlementslid dat de regering om opheldering vroeg, noemt het aantal incidenten en de toename sinds 2013 “totaal onacceptabel”. De regering is een ander standpunt toegedaan; die benadrukt dat “geen enkele van de incidenten de gezondheid van het personeel of de bevolking in gevaar heeft gebracht”. Ook zouden de bijna vierhonderd vermeldingen van fouten juist laten zien “hoe serieus het ministerie van defensie alle aspecten van nucleaire veiligheid neemt”. Tja, zo kun je er natuurlijk ook tegenaan kijken.

Weten hoe de VS een aantal keer door het oog van de naald kropen, doordat ongelukjes met kernwapens net niet uitliepen op een ramp? Lees dan ons artikel ‘Blunderen met de bom’ in KIJK 3/2015 of via Blendle of Myjour.

Bron: Independent

Beeld: CPOA(Phot) Tam McDonald/Open Government Licence v1.0