Komeetlander Philae begonnen aan ‘winterslaap’

kijkmagazine

17 november 2014 16:00

Philae op komeet - header

Na vrijdagnacht zijn meetgegevens te hebben verstuurd, bevindt de ongelukkig terechtgekomen Rosettalander Philae zich nu in de ‘winterslaapmodus’.

Het wereldwijde gejuich ten spijt verliep de landing van ESA’s Philae op de komeet 67P niet volgens het boekje. Toch heeft de lander van de Rosetta-missie de nodige data kunnen verzamelen en terugsturen. Maar nu zit hij zonder energie, en zullen we voorlopig niets meer van hem horen.

Twee keer gestuiterd

Philae had bij zijn landing te maken met twee problemen. Ten eerste bleek een naar beneden gerichte raket niet te werken. Ten tweede werden de harpoenen die de lander aan het oppervlak van de komeet hadden moeten vastmaken niet uitgeschoten, zoals we afgelopen woensdag al meldden. Hierdoor stuiterde Philae twee keer, voor hij tot rust kwam op een plek waar zijn zonnepanelen veel minder licht vingen dan de bedoeling was.

Wel werkten de wetenschappelijke instrumenten aan boord van Philae nog naar behoren. Die verzamelden vanaf het komeetoppervlak hun gegevens, die vrijdagavond laat naar Rosetta werden verzonden. Na een dikke twee uur was het echter uit met de pret: om 1.36 uur ’s nachts viel het signaal weg.

Winterslaap

Toen er nog contact was met Philae, kreeg de lander nog het commando om zich 4 centimeter op te richten en 35 graden te draaien. Dat leidt er wellicht toe dat de lander, wanneer de komeet zich dichter bij de zon bevindt, weer genoeg licht kan opvangen om zijn batterijen op te laden.

Vooralsnog bevindt Philae zich echter in de ‘winterslaap-modus’, waarbij geen communicatie meer mogelijk is. Het plan om met de lander de komeet vanaf het oppervlak in de gaten te houden terwijl die de zon nadert, is dus in elk geval voor de komende tijd van de baan.

Baantjes trekken

Ondertussen gaat de orbiter van de Rosettamissie gewoon door met zijn werk: baantjes trekken rond de komeet tijdens diens langgerekte baan rond de zon. Hierbij zal Rosetta een aantal flyby’s maken, waarbij hij het hart van de komeet passeert op een afstand van slechts 8 kilometer.

Samen met de data die Philae ondanks zijn onfortuinlijke landing heeft weten te verzamelen, zou ons dat meer moeten vertellen over hoe kometen zich precies gedragen, hoe ze ooit ontstaan zijn, en, wellicht, wat dat heeft betekend voor de geschiedenis van water en leven op onze eigen planeet.

Bron: ESA

Beeld: ESA