Het geluid dat dit systeem bij verschillende handelingen maakt, is niet van echt te onderscheiden.
Wanneer je een beeld ziet van een persoon die met zijn vork over het bord gaat, krimp je al in elkaar. Wij weten namelijk welk geluid hierbij hoort, en dat is nu niet bepaald prettig. Kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door onderzoekers aan het MIT, heeft ook geleerd welk geluid bij een bepaalde handeling hoort. En het systeem kan dit geluid ook produceren en ons ermee voor de gek houden.
Drumstokjes
Om dit voor elkaar te krijgen, filmden Andrew Owens en Phillip Isola zichzelf terwijl ze met drumstokjes op verschillende objecten sloegen. Van tafels tot vuile grond: niets was veilig voor de stokjes. De geluiden die hierbij ontstonden, stopten de onderzoekers in een algoritme. Aan de hand hiervan leerde het systeem welke geluiden bij welk object hoorden.
Wanneer het naar een stille film keek waar iemand tegen een steen aansloeg, maakte het systeem de bonk na. Dit deed het door razendsnel de video’s uit zijn algoritme door te nemen en te bepalen welk filmpje het meest op de situatie leek die de A.I. kreeg voorgeschoteld.
Maar is het geproduceerde geluid ook realistisch? Ja, zo concluderen de onderzoekers na een online experimentje. De proefpersonen kregen steeds twee video’s te zien – een met het echte geluid en een met het geluid geproduceerd door de A.I. – en moesten aangeven welk geluid echt was. Ze bleken bijna geen onderscheid te kunnen maken tussen de geluiden.
Verbeteringen
Er is overigens nog wel ruimte voor verbetering van het systeem, zo geven de onderzoekers aan. Als het drumstokje bijvoorbeeld richting een steen zwaait, maar het niet raakt, produceert de kunstmatige intelligentie nog wel een geluid. Ook is het systeem beperkt, omdat het sommige geluiden juist niet kan produceren met het algoritme. Denk aan een zuchtje lucht of het zoemen van een laptop, waar geen drumstokje aan te pas komt.
Bron: Wired