Astrofysicus Antonio Paris is een crowdfunding-campagne gestart om te testen of het WOW!-signaal afkomstig was van kometen.
Toen astronoom Jerry Ehman de Big Ear-radiotelescoop in 1977 richtte op het groepje sterren Chi Sagittarii, ontving hij een signaal dat maar liefst 72 secondes duurde. Het ging de geschiedenis in als het WOW!-signaal. Volgens Ehman zou het een teken van buitenaards leven zijn. Astrofysicus Antonio Paris kwam in januari 2016 met een andere verklaring voor het signaal. Maar om zijn idee te onderzoeken, heeft hij geld nodig.
Kometen
Paris denkt dat het WOW!-signaal afkomstig is van twee kometen die zich in de buurt van Chi Sagittari bevinden: 266P/Christensen en 335P/Gibbs. Deze kometen zijn respectievelijk in 2006 en 2008 ontdekt. Volgens de theorie van de astrofysicus hebben de enorme waterstofwolken rondom de kometen het signaal uitgezonden.
Heel gek gedacht is dit niet, aangezien het signaal een radiofrequentie had van 1420 megahertz. Dit komt overeen met de radiofrequentie die wordt uitgezonden door waterstof. Toch is een aantal astronomen sceptisch over Paris’ hypothese. Want als kometen genoeg waterstof uitstoten om met een radiotelescoop zichtbaar te zijn, waarom hebben we dit soort signalen dan niet vaker gezien?
Radiotelescoop
Ondanks die kritiek wil Paris zijn idee nu verder onderzoeken – en dat kan ook. Komeet 266P/Christensen passeert het groepje sterren nogmaals op 25 januari 2017 en 335P/Gibbs op 7 januari 2018. Op die data wil de astrofysicus een radiotelescoop op Chi Sagittarii richten in de hoop het WOW!-signaal net als Ehman op te vangen.
Maar helaas, helaas. Alle radiotelescopen zijn die twee dagen geboekt, volgens Paris. Daarom is hij een crowdfunding-campagne gestart om een eigen radiotelescoop te kunnen kopen. En Paris heeft al flink wat geld bijeengesprokkeld. In mei hoopt hij het bedrag bijeen te hebben. Help jij hem? Laat het ons weten!
Bron: The Guardian, The Independent, GoFundme