Maandag staat een supermaan aan de hemel

Naomi Vreeburg

11 november 2016 13:00

supermaan

14 november is er een speciale supermaan. De dichtstbijzijnde van de eenentwintigste eeuw tot nu toe.

Bijna twee weken geleden kondigden we een zogenoemde zwarte maan aan, nu is het tijd om je op een ander fenomeen te wijzen. Komende maandag is het namelijk volle maan én bevindt het hemellichaam zich op relatief kleine afstand tot de aarde. We spreken dan van een supermaan. En niet zomaar een. De laatste keer dat de natuurlijke satelliet van onze planeet zo dichtbij kwam, was namelijk op 26 januari 1948.

Ellipsbaan

Maar hoe kan het dat de maan soms dichterbij de aarde staat dan op een andere moment? Dit ligt aan de baan die hij om onze planeet beschrijft. Die is niet perfect rond, maar een ellips (zie de afbeelding hieronder). Het moment dat de maan in zijn cyclus het dichtst bij de aarde staat, noemen we het perigeum. Het tegenovergestelde heet het apogeum.

supermaan

Tijdens het perigeum oogt een volle maan 14 procent groter en 30 procent meer helder dan tijdens het apogeum. Dit klinkt als veel, maar met het blote oog zal het verschil in grootte je niet een, twee, drie opvallen, terwijl de toegenomen helderheid kan worden gemaskeerd door wolken. De volle maan van aankomende maandag zal dan ook niet veel groter zijn dan je misschien zou verwachten bij de naam supermaan.

Direct na zonsondergang

Wel is het natuurlijk leuk om naar het hemellichaam te kijken met in het achterhoofd dat het 68 jaar geleden is dat de volle maan zo dicht bij onze planeet stond. En dat het tot 2034 duurt voordat dit weer gebeurt. Bovendien hoef je er niet per se tot laat voor op te blijven: de supermaan is direct na zonsondergang te zien.

Bronnen: NASA, IFL Science


Meer Nieuws