Waarom bier arsenicum bevat

kijkmagazine

09 april 2013 09:00

Bier

Uit onderzoek is gebleken dat bier meer arsenicum kan bevatten dan je zou verwachten. Duitse wetenschappers hebben nu de schuldige gevonden.

Bier bevat vaak meer arsenicum dan het water, de hop en de gerst waar het van is gemaakt, zo bleek eerder al uit onderzoek. Mehmet Coelhan en zijn team denken nu te hebben ontdekt waar die giftige stof vandaan komt: uit een materiaal dat, ironisch genoeg, wordt gebruikt om het bier te zuiveren van allerlei andere stoffen.

Gefossiliseerde skeletjes

Coelhan begon met het testen van 140 bieren die in zijn thuisland Duitsland worden verkocht op arsenicum, lood, pesticide en andere stoffen die je niet direct in je pilsje zou verwachten. Vervolgens namen hij en zijn team alle ingrediënten onder de loep.

Uiteindelijk concludeerden de onderzoekers, zo meldden ze op een grote bijeenkomst van de American Chemical Society, dat de bron van het extra arsenicum de stof kiezelgoer is. Dit gesteente bestaat uit de gefossiliseerde skeletjes van algen die miljoenen jaren geleden leefden. In poedervorm wordt het toegevoegd aan bier om gist, hop en andere stofjes uit het bier te filteren. Resultaat: een mooi helder biertje – met als bonus wat arsenicum, afkomstig uit het kiezelgoer.

Alcoholvergiftiging

Iets om je druk over te maken? Niet direct, stelt Coelhan. Volgens hem bevat het onderzochte bier nog steeds zo weinig arsenicum dat het risico op alcoholvergiftiging veel groter is wanneer je flink aan het bier gaat. Een hele geruststelling.

Bronnen: Chemistry World, American Chemical Society via EurekAlert!