Rosetta-komeet ruikt naar kattenpis en rotte eieren

kijkmagazine

25 juni 2016 13:00

Komeet 67P gefotografeerd door Rosetta

Een parfummaker heeft een geurtje gemaakt dat een indruk moet geven van hoe de komeet 67P ruikt, waar de ESA in 2014 op landde.

Hoe ruikt een komeet? Zelfs als je er naartoe zou kunnen vliegen in een ruimteschip, zou die vraag lastig te beantwoorden zijn. Met ruimtepak aan ruik je niets, zonder ruimtepak ben je te druk bezig met doodgaan om geurtjes te identificeren. Maar wie toch een idee wil hebben van het luchtje van komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko, kan binnenkort zijn lol op.

Alhoewel: lol… Philae, de lander die als onderdeel van ESA’s Rosetta-missie in 2014 op 67P werd neergezet, vond nou niet direct de meest welriekende scheikundige verbindingen. Waterstofsulfide, ammoniak, waterstofcyanide… Oftewel: rotte eieren, kattenpis en blauwzuur.

Niet het recept voor een parfum dat de wereld gaat veroveren, zou je zeggen. Toch gaven onderzoekers betrokken bij de Rosetta-missie het bedrijf The Aroma Company opdracht om eau de comète te ontwikkelen. Dat overigens niet één op één bestaat uit de op 67P gevonden verbindingen – wat in het geval van het extreem giftige blauwzuur geen slecht idee is.

Stinkende ansichtkaarten

Een verslaggever van New Scientist, Jacob Aron, mocht het geurtje al ervaren. En na een ontzettend nare eerste indruk moest hij toegeven dat de lucht hem uiteindelijk nog meeviel. “Er lijkt toch ook wat bloem-achtigs in te zitten”, zo schrijft Aron op de website van het Britse tijdschrift.

Een minder sterke variant van het parfum dat Aron te ruiken kreeg, kunnen bezoekers van een zomertentoonstelling van de Royal Society volgende maand opsnuiven. Geen tripje naar Engeland in de planning? Niet getreurd: er worden ook ansichtkaarten gemaakt die ruiken naar de komeet. Waarbij wij, met het oog op het welzijn van postbodes, hopen dat het geurtje zelf verstopt zit onder een scratch-and-sniff-laagje.

Bronnen: New ScientistGizmodo

Beeld: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA