Zout: de eetbare steensoort

KIJK-redactie

13 januari 2011 10:00

Zout is de enige steensoort die we eten. Omdat dit mineraal alleen het nieuws haalt als de wegen glad zijn en gemeentes zonder zitten, zou je haast vergeten dat een beetje natriumchloride (NaCl) noodzakelijk is voor mensen om te overleven.

Het witte goedje is nodig voor een goede bloeddruk en zorgt ervoor dat je spieren goed functioneren en je lichaamszuurgraad klopt. NaCl zorgt verder onder meer voor het transport van voedingstoffen en zuurstof door het lichaam. Ook bij de groei speelt zout een belangrijke rol.

Maar dat wil niet zeggen dat je dagelijks uitgebreid aan een zoutvaatje moet gaan lurken. Met het oog op de bloeddruk adviseert het Voedingscentrum aan volwassenen niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. En met de hoeveelheid zout die ons voedsel bevat, zit je daar al snel overheen.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In vijf minuten… Zout’, geschreven door Wouter Janssen en te vinden in KIJK 2/2011. Dit nummer ligt in de winkel van 14 januari tot en met 10 februari.

Meer informatie:

Beeld: Luca Galuzzi/cc-by-sa 2.5