Boek: De kaalslag bij Defensie

André Kesseler

20 juli 2016 12:00

De kaalslag bij Defensie

In het prettig leesbare De kaalslag bij Defensie maakt Krijn Schramade pijnlijk duidelijk wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen op onze krijgsmacht.

In 2011 besloot de Nederlandse regering dat er fors moest worden bezuinigd op Defensie. Minister Hans Hillen moest maar liefst een miljard inleveren op zijn begroting van 8,1 miljard euro. Overigens zeer tegen de zin van de defensieminister zelf. Hij zei daarover: “Ik heb een handtekening gezet, maar het was vechten tegen mezelf. Ik vond het vreselijk wat ik heb gedaan, maar dat regeerakkoord poets je niet meer weg. Ik vond die bezuinigingen op defensie onwijs en onverstandig.”

Budgettair sloopwerk

Hillen was niet de eerste en ook niet de laatste die met de sloopkogel van leer trok. De jarenlange bezuinigingen hebben bij Defensie dan ook diepe sporen achtergelaten. In het boek De kaalslag bij Defensie maakt Krijn Schramade pijnlijk duidelijk hoe het zo ver heeft kunnen komen en vooral wat de gevolgen zijn. Soldaten op oefening krijgen bijvoorbeeld geen munitie mee, maar moeten hard ‘pang’ roepen als ze de trekker over hebben gehaald. F-16’s worden uit de vliegeropleiding getrokken om er onderdelen af te slopen waarmee andere F-16’s kunnen worden gerepareerd. De Leopardtanks zijn wegbezuinigd, de marinefregatten werden verkocht. Enzovoort.

De kaalslag bij DefensieDoor al dat budgettaire sloopwerk besteedt Nederland nog maar 1,16 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie. Het gemiddelde in Europa ligt op 1,43 procent en de NAVO vereist dat de lidstaten er minimaal 2 procent aan uitgeven. Door alle bezuinigingen kan onze krijgsmacht nauwelijks nog vredesmissies aan en zijn we meer dan ooit afhankelijk van andere landen om onze internationale belangen en ons grondgebied te beschermen.

Inmiddels wordt de defensiebegroting heel voorzichtig opgekrikt, maar volgens Schramade nog lang niet genoeg. Volgens hem probeert minister Hennis-Plasschaert uit alle macht om de schijn hoog te houden en overal ter wereld een militaire bijdrage te leveren. “Om het gat tussen middelen en ambitie te dichten (…) doet Hennis een beroep op de can-do-mentaliteit van Defensie: tomeloze inzet, creativiteit en professionaliteit van het Defensiepersoneel”, schrijft Schramade. “En daarmee perst ze alle restjes inzetbaarheid uit haar krijgsmacht.”

Harde waarheid

De kaalslag bij Defensie is een prettig leesbaar boek waarin Schramade een harde waarheid blootlegt. De wereld om ons heen wordt steeds onveiliger en het lijkt heel ‘onwijs en onverstandig’ om op deze voet verder te gaan.

**** | 210 pagina’s | € 17,95 (paperback) of € 8,99 (ebook)