Hoe krijgen eskimo’s genoeg voedingstoffen binnen?

André Kesseler

22 januari 2011 16:00

In het barre noorden lijkt het moeilijk om heel gevarieerd te eten. “Krijgen eskimo’s dan wel voldoende voedingsstoffen binnen?” vraagt M.H. Zanten zich af.

Daan Kromhout, werkzaam bij de Afdeling Humane Voeding aan de Wageningen Universiteit, vertelt: “Bij traditioneel levende Inuit (de officiële naam van eskimo’s in Groenland en Canada – red.) komen nauwelijks hartziektes voor. Daardoor is er grote belangstelling voor hun voeding. De Britse onderzoeker Hugh Macdonald Sinclair beschreef in 1953 wat de Canadese Inuit in verschillende seizoenen aten. Dat bleken voornamelijk dierlijke producten zoals zeehonden, vissen en rendieren te zijn, die meestal rauw en in zijn geheel werden gegeten. Daarnaast aten ze ook bessen en algen.”

Sinclair berekende de inname aan voedingsstoffen en vergeleek die met de standaardinname van een gemiddeld actief persoon met een westers voedingspatroon, vertelt Kromhout. “Daaruit kwam naar voren dat bij de Inuit alle voedingsstoffen ruimschoots werden gedekt.” Volgens Kromhout krijgen ze zelfs voldoende vitamine C binnen. “Dat komt doordat rauw vlees – vooral orgaanvlees – een rijke bron van vitamine C is.”

Wel is de voeding van de Inuit in de loop van de tijd sterk verwesterd. “Daardoor is hun huidige voedingspatroon minder goed uitgebalanceerd en is het risico op hartziekten sterk toegenomen”, aldus Kromhout.

Ook een grote vraag? Mail hem naar info@kijk.nl!

Beeld: Ansgar Walk/Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic