Water koken met behulp van zonlicht

Naomi Vreeburg

30 augustus 2016 13:00

Een nieuw en simpel apparaatje gebruikt zonlicht om water binnen vijf minuten tot het kookpunt te brengen. 

Bubbeltjesplastic. Voor sommigen werkt het net als een stressbal; even een paar bubbeltjes laten knappen en je bent weer wat frustratie kwijt. Onderzoekers van het MIT gebruiken het echter voor iets heel anders. Ze hebben er een simpel apparaatje van gemaakt dat water met behulp van zonlicht tot 100 graden Celsius verwarmt en in stoom verandert.

Warmte vangen

In 2014 kwam het team al met een soort spons, gemaakt van grafiet en koolstofschuim, die in staat was zonlicht op te vangen. Helaas liet deze ook heel wat warmte vrij, waardoor natuurlijk zonlicht niet genoeg was om water tot het kookpunt te verhitten.

Met behulp van een speciaal laagje koper hoopten de onderzoekers daar verandering in te brengen. De spons en het laagje koper absorbeerden samen het zichtbare licht van de zon, zonder dat de warmte in de vorm van infraroodstraling weer vrijkwam. Zo werd de warmte effectiever gevangen.

Maar nog niet effectief genoeg, vonden de onderzoekers. Bewegende moleculen uit de lucht – bijvoorbeeld in de vorm van wind – deden nog altijd het oppervlak afkoelen. Door het laagje bubbeltjesplastic toe te voegen, werd ook dit probleem verholpen. Warmte ontsnapt nog nauwelijks van het oppervlakte van het apparaat.

Waterkoker

De onderzoekers van het MIT zien tal van mogelijkheden voor het drijvende apparaatje. Het zou volgens hen een simpele en goedkope manier zijn om elektriciteit op te wekken en het kan schoon drinkwater van zeewater maken.

deviceHet apparaatje is inmiddels getest op het dak van het MIT. Met behulp van zonlicht kon het water binnen vijf minuten tot een temperatuur van 100 graden Celsius worden verhit. Een waterkoker doet er niet veel korter over.

Bronnen: Nature Energy, MIT, Gizmodo