‘Omgebouwde iPhone dient als kankerscanner’

KIJK-redactie

20 oktober 2016 11:00

kankerscanner

Scannen we onszelf in de toekomst even snel met onze smartphone op kankercellen? Nu iPhones kunnen dienen als mobiel lab, kan dat best de volgende stap zijn.

Apparatuur wordt steeds mobieler en slimmer, ook in de medische wereld. Het is dan ook onlogisch dat er voor het analyseren van samples nog altijd gebruik wordt gemaakt van grote logge scans. Dat moet Li-Ju Wang van Washington State University hebben gedacht toen hij besloot om een iPhone om te bouwen tot een mobiel lab.

Lichtstralen

Hoe werkt het apparaat? De telefoon is ingesteld als een spectrometer. Via lichtstralen gaat het op zoek naar afwijkingen die indicatoren zijn voor onder andere long-, prostaat- en borstkanker. Momenteel bestaan dat soort mobiele spectrometers al, maar die kunnen slechts één sample per keer verwerken. Met Wang’s apparaat kunnen acht samples tegelijkertijd worden onderzocht, meldt hij.

“De spectrometer is vooral goed bruikbaar voor dokters die in afgelegen gebieden werken. Zij kunnen geen heel lab meenemen, maar hebben een draagbaar en efficiënt apparaat nodig,” aldus Wang.

De onderzoekers willen nu de volgende stap zetten. Ze willen de spectrometer in het veld gaan testen. Dat is overigens niet het enige streven. De software werkt nu namelijk alleen maar op een iPhone 5. Wang wil het echter zo snel mogelijk beschikbaar hebben voor alle smartphones.

Bronnen: Biosensors and Bioelectronics, Phys.org, New Atlas