Alleen belangrijke informatie opgeslagen tijdens slaap

kijkmagazine

03 februari 2011 16:00

Slapen zorgt ervoor dat je informatie beter onthoudt, maar alleen als die informatie belangrijk is.

Elke dag kom je in aanraking met grote hoeveelheden informatie. Sommige dingen worden als herinnering opgeslagen in de hersenen, terwijl het merendeel snel weer wordt vergeten. Eerder onderzoek toonde aan dat slapen ervoor zorgt dat je informatie beter onthoudt. Onderzoekers van de Duitse Universiteit van Tübingen hebben nu geconcludeerd dat dit alleen klopt als het om belangrijke informatie gaat.

Het doel van hun onderzoek, dat op 2 februari werd gepubliceerd in het Journal of Neuroscience, was om uit te vinden hoe de hersenen bepalen welke informatie wordt onthouden en welke vergeten. De onderzoekers vroegen daartoe 191 vrijwilligers om verschillende geheugentaken uit te voeren, zoals het onthouden van woordparen. De helft van de vrijwilligers kreeg te horen dat ze na tien uur zouden worden getest; de andere helft kreeg niets te horen, maar werd ook getest. In elke groep mocht een aantal vrijwilligers tussendoor slapen, terwijl de rest wakker moest blijven. En wat bleek? Alleen de vrijwilligers die wisten dat zij getest zouden worden én die tussendoor hadden geslapen, presteerden beter bij de geheugentest.

De ‘belangrijkheid’ van informatie speelt dus een grote rol bij het onthouden van deze informatie. Dit verklaart waarom mensen informatie die hen persoonlijk aangaat goed kunnen onthouden, terwijl geklets over het weer vaak snel is vergeten. Bovendien zit er een praktische kant aan het onderzoek: het bewijst dat het belangrijk is dat je goed slaapt voor een proefwerk of tentamen, vooral als dat belangrijk is.

Bronnen: New Scientist, Society of Neuroscience via EurekAlert!

Beeld: Psy3330 W10/CC BY-SA 3.0