‘Ook artsen spelen wie-heeft-de-grootste’

KIJK-redactie

11 januari 2017 16:00

grootste orgaan

Een flinke groep lezers zal bij de vraag ‘Wat is ons grootste orgaan?’ roepen: de huid! Mythbuster Ronald Veldhuizen helpt deze misvatting de wereld uit. 

Wat is het grootste orgaan van het menselijk lichaam? Veel mensen denken dan aan inwendige organen en komen met een antwoord als de lever of de darmen. Maar nee: de huid is het grootst, zegt een betweter dan. Helaas is dat niet waar.

Grootste orgaan

Het gekke is dat elke huidarts in opleiding desondanks in deze mythe gelooft. Vermoedelijk komt dat doordat niemand ooit heeft gecontroleerd of hij klopt, constateerde dermatoloog Lowell Goldsmith in 1990. “We denken ermee te bewijzen dat wij dermatologen het grootste orgaan van het lichaam verzorgen, wat direct enige ondergeschiktheid wegneemt tegenover specialisten die andere organen behandelen.” Kortom: ook gespecialiseerde artsen spelen wel eens wie-heeft-de-grootste. “Bij een zaak van zulk groot belang moest ik zeker zijn van de feiten”, vervolgt Goldsmith. “Het gezichtsverlies voor dermatologen zou anders te vernederend zijn.”

En op zoek naar de feiten ging hij. De huid, zo rekende Goldsmith uit, is zeker weten een fors orgaan. Het geheel weegt ongeveer 4 kilo. De lever en de hersenen wegen minder dan de helft daarvan. “Geen partij voor de machtige huid”, concludeert Goldsmith tevreden. Maar dan rekent hij verder. Helaas voor de huidliefhebbers blijken er zwaardere organen: het skelet weegt met 12 kilo drie keer zoveel, het spierstelsel zelfs acht keer zoveel.

Oppervlak

Tegenstribbelende vakliefhebbende dermatologen hoor je dan roepen: maar de huid heeft maar wél mooi het grootste oppervlak van alle organen! Dus! Een andere dermatoloog, Richard Sontheimer, besloot dát maar eens uit te zoeken. Net als Goldsmith stuitte hij op een geduchte tegenstander. Onze huid beslaat een indrukwekkend oppervlak van ongeveer 1,7 vierkante meter, maar de longen winnen deze ronde. Doordat deze organen zich inwendig magistraal vertakken, halen die een oppervlak van liefst 70 vierkante meter; evenveel als een half tennisveld.

Om de huid alsnog een machtig aanzien te geven, stelt Goldsmith voor een klassensysteem in te voeren, zoals bij boksen. Dan wint de huid – maar alleen in zijn eigen klasse.

Deze column verscheen ook in KIJK 12/2016.