Dit wegdek verlost de straat van smog

KIJK-redactie

17 januari 2017 13:00

smog

Smog is een hardnekkig en ongezond probleem dat steeds vaker voorkomt in het buitenland, maar ook in Nederland en Belgie. Wereldwijd proberen onderzoekers en technici deze extreme vorm van luchtvervuiling aan te pakken. Zal dit wegdek uitkomst bieden?

De oplossing: Een smog-etende straat

Wie heeft het bedacht: Al In 2007 introduceerde het Italiaanse bedrijf Italcementi het smog-etende TX Active-cement. Het gebruikte dit cement toen vooral voor gebouwen, maar hoogleraar bouwkunde Jos Brouwers van de TU Eindhoven zag mogelijkheden voor een smog-etende straat.

Hoe werkt het: Deze toepassing maakt gebruik van titaniumdioxide om de vervuilende deeltjes af te breken. Een bijkomend voordeel is dat de hydroxylradicalen die vrijkomen ook met andere vervuilers reageren, zoals organische verbindingen die gebouwen hun vale gele kleur geven. Met een titaniumdioxidecoating spoelt het vuil gewoon weg. De gebouwen en straten zijn dus praktisch zelfreinigend.

Wordt het gebruikt: Ja, je vindt het smog-etende cement in de groenste straat van Amerika – Cermak Road in Chicago – en in Hengelo.

Is het effectief: Onderzoekers hebben de werking van de straat getest in Hengelo. Op 26 verschillende dagen door het hele jaar keken ze naar de gehaltes aan stikstofdioxides en ozon op een stuk smog-etende straat. Deze waardes vergeleken ze met de uitstoot van deze stoffen op een gewone straat.

Tussen 50 en 150 centimeter boven het smog-etende cement vonden de onderzoekers gemiddeld 19 procent minder stikstofoxides dan bij de gewone straat. Een flinke vermindering, maar toch denkt luchtkwaliteitdeskundige Michiel van der Molen dat de smog-etende straat niet zijn volledige capaciteit benut: “Als je de stikstofoxides op wil vangen, moet de lucht dicht bij de straat komen. Een groot deel van de uitlaatgassen zal echter gewoon omhoog vliegen en niet worden gegrepen door de hydroxylradicalen.” De straat zuivert dus alleen de onderste luchtlaag.

Conclusie: Er zijn ontzettend veel wegen op de wereld, dus deze technologie kan uiteindelijk zeker zijn steentje bijdragen.

Nog vier mogelijke oplossingen voor het smogprobleem vind je in KIJK 2/2017, in de winkel vanaf 19 januari tot en met 15 februari. 

Tekst: Renée Moezelaar