Kun je levend een zwart gat bereiken?

kijkmagazine

30 januari 2017 16:00

zwart gat

“Stel dat we naar een zwart gat zouden kunnen reizen”, mailt Rob Roede. “Zou je dan zo dichtbij kunnen komen als je op de bekende illustraties ziet? Of is de zwaartekracht dan al te groot en overleef je dat niet?”

Het antwoord hangt helemaal af van hoe zwaar het zwarte gat is dat je bezoekt. Allereerst kijken we naar een ‘licht’ gat, dat tien keer zoveel weegt als onze eigen zon. Van zo’n gat zul je de grens – de zogenoemde waarnemingshorizon – nooit levend bereiken. De zwaartekracht op je voeten zal namelijk al buiten het zwarte gat zo veel groter zijn dan die op je hoofd, dat je uit elkaar wordt getrokken (een verschijnsel dat ‘spaghettificatie’ wordt genoemd) lang voordat je de horizon – het point of no return – passeert.

Hebben we het daarentegen over een zwart gat dat enkele miljoenen keren zoveel weegt als onze zon, dan is het een ander verhaal. Daar wordt het verschil in zwaartekracht op je hoofd en voeten pas een heel eind voorbij de horizon dodelijk. Hier passeer je dus wél intact de grens van het zwarte gat. Vervolgens zou je zelfs eerder aan ouderdom kunnen overlijden dan aan de genoemde spaghettificatie.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2017.