Alexa, wie pleegde deze moord?

Naomi Vreeburg

09 maart 2017 09:00

alexa

Een slimme speaker van Amazon kan mogelijk helpen in het oplossen van een moordzaak. De verdachte geeft toestemming aan het bedrijf om de gegevens over te dragen aan de rechter.

November 2015 werd het levenloze lichaam van Victor Collins gevonden in een jacuzzi in Arkansas. Na onderzoek stelde de politie vast dat het niet om een natuurlijke dood ging: hij was gewurgd en verdronken. Maar wie had Collins dan van het leven beroofd? Een van de hoofdverdachten is James Bates, een vriend van Collins en de eigenaar van het bad waarin het slachtoffer overleed. Hij zegt echter onschuldig te zijn.

Maar tijdens het onderzoek vond de recherche een apparaat dat weleens de waarheid kon vertellen: de Echo Speaker die naast de jacuzzi stond. Dit systeem van Amazon is uitgerust met spraakassistent Alexa en de microfoon staat altijd aan, voor het geval je iets aan Alexa wilt vragen. Maar pech voor de politie: Amazon wilde de informatie die de speaker had opgevangen niet delen. Tot nu!

Eerste amendement

Eind 2016 kreeg Amazon het bevel om de informatie door te spelen aan de Amerikaanse politie. Het bedrijf vond dit echter indruisen tegen het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, waarin onder meer het recht op vrijheid van meningsuiting en academische vrijheid is opgenomen. In februari diende Amazon dan ook een motie in tegen het bevel.

Maar de strijd van Amazon duurde korter dan gedacht: onlangs heeft verdachte Bates namelijk aangegeven er geen probleem mee te hebben als de informatie wordt vrijgegeven. Aan de ene kant best jammer: we hadden wel willen weten of de rechtbank had besloten of Amazon of de politie in zijn recht stond.

Alexa

Overigens is nog maar de vraag wat de Echo Speaker heeft opgevangen. Meestal stuurt de microfoon pas data door naar Amazon wanneer het startwoord ‘Alexa’ of ‘Echo’ is gebruikt. Maar het komt ook voor dat er iets is geroepen dat op een startwoord lijkt. En dan zou dit systeem weleens de waarheid boven tafel kunnen halen.

Bronnen: Gizmodo, The Guardian