Noord-Korea verrast met raketarsenaal

KIJK-redactie

18 april 2017 16:00

noord-korea

Ook al was een rakettest van Noord-Korea op 16 april geen succes, een dag eerder toonde het land vol trots haar verrassende raketarsenaal.

Op 15 april viert Noord-Korea de Dag van de Zon. Het is de geboortedag van Kim Il-sung, de ‘Grote Leider’ die het huidige Noord-Korea in 1948 stichtte. Een feestelijke dag dus voor de Noord-Koreanen. Maar dit jaar was het ook een dag om aan de wereld te laten zien wat het land in huis heeft op militair gebied. Het raketarsenaal dat voorbijtrok verraste militaire kenners wereldwijd.

Noord-Korea viert feest

Op de belangrijkste feestdag in Noord-Korea bevonden zich dit jaar in de gebruikelijke militaire parade nog niet eerder getoonde langeafstandsraketten, en wat lijkt op een nieuw type intercontinentale raket. Zo kwamen er enorme raketten voorbij gereden op achtassige transport- en lanceervoertuigen. Deze trucks hebben veel weg van het Russische Topol-M-lanceervoertuig. Hiermee kan Noord-Korea langs honderden kilometers verharde weg raketten opstellen en lanceren.

Niet duidelijk is hoe groot het bereik is van de raketten op de trucks. Het kan gaan om zogeheten middellangeafstandsraketten, waarmee landen in de regio bedreigd en getroffen kunnen worden. Maar het kunnen ook intercontinentale raketten zijn, die wellicht de westkust van de Verenigde Staten kunnen bereiken. Zo’n wapen, voorzien van een kernkop, wordt gezien als het enige middel dat de VS ervan kan weerhouden over te gaan tot militaire actie tegen Noord-Korea.

De vraag is echter: is ie echt? Daarop lijkt niemand nog een antwoord te kunnen geven. Zeker is wel dat als dit een model betreft, we erop kunnen rekenen dat hij de komende jaren getest zal worden en na verloop van tijd operationeel wordt. Zo verging het ook de Musudan-raket die voor het eerst opdook in een parade in 2010 en in 2016 voor het eerst werd getest, zo merken wapenexperts op.

Raketarsenaal

Vooralsnog is de consensus dat Noord-Korea (onder andere) de Nodong-raket heeft voor doelen tot 1300 kilometer – waaronder Zuid-Korea en grote delen van Japan vallen. De Teapodong 1 zou een bereik van 2000 kilometer hebben en de Musudan kan misschien tot 4000 kilometer komen. De Taepodong 2 kan echter een bereik van 8000 kilometer hebben, waarmee doelen in het westen en noorden van Canada en in Alaska bereikt kunnen worden.

Maar het land heeft aangekondigd te werken aan een raket met een nóg groter bereik. Wellicht is dit de KN-08/Hwasong-13. Het Amerikaanse ministerie van Defensie gelooft dat Noord-Korea inmiddels zes van deze raketten bezit. Daarnaast zou Noord-Korea over kleine kernkoppen beschikken.

Het testen van raketten gaat onverminderd door, zo liet de vice-minister van buitenlandse zaken weten aan de BBC. De raket die zondag werd gelanceerd, ontplofte vrijwel onmiddellijk. Volgens een Amerikaanse official was het geen intercontinentale raket. Feit is echter dat Noord-Korea met deze tests de spanningen hoog laat oplopen. Bovendien geeft de parade van 15 april waarschijnlijk een kijkje de toekomst in…

Bronnen: Popular Mechanics, BBC