Filipijnen kopen marineschip voor 100 dollar

KIJK-redactie

11 mei 2017 09:00

Filipijnen

De Filipijnen hebben voor 100 dollar een oorlogsschip overgenomen van Zuid-Korea, maar wat krijgen ze daar eigenlijk voor?

Een koopje? De Filipijnen hebben voor het opvallend lage bedrag van 100 dollar een oorlogsschip gekocht van Zuid-Korea. Het klinkt als een uitstekende deal. Maar wat krijg je precies als je voor 100 dollar een oorlogsschip koopt? En welk belang is er voor Zuid-Korea dat het schip min of meer weggeeft?

Aanbieding aan Filipijnen

Dat het om een gebruikt schip gaat, mag geen verrassing heten. Zuid-Korea haalde de korvet uit de Pohang-klasse in december 2016 samen met het zusterschip Jinju uit dienst. Het schip is vervolgens aangeboden aan de Filipijnen, waarmee het eigenlijk een overplaatsing is en het bedrag van 100 dollar vooral symbolisch is.

Maar daarmee hoeft de Chungju geen slecht schip te zijn. De korvet werd in 1987 in dienst genomen en is één van de 24 korvetten uit de Pohang-klasse, de eerste grotere oorlogsschepen die Zuid-Koreaanse werven bouwden. Ze werden tussen 1984 en 1993 geleverd. De korvetten hadden als taak de kust te beschermen en onderzeeërs te bestrijden tijdens de Koude Oorlog en de periode daarna. Momenteel zijn er nog 16 in actieve dienst bij de Zuid-Koreaanse marine.

De korvetten hebben een waterverplaatsing van 1200 ton, en zijn 88 meter lang. Met een topsnelheid van 32 knopen (59 kilometer per uur) zijn ze niet langzaam. De bewapening is evenmin zuinig en behelst dieptebommen, Exocet- of Harpoon-raketten, torpedobuizen, 46 en 70 mm kanonnen, een sonarsysteem voor de opsporing van onderzeeboten en diverse radarsystemen.

Dit is de Chimgeon, PCC 761, die inmiddels aangeboden is aan de marine van Vietnam. De Chungju, PCC 762, is onderdeel van dezelfde subklasse en is nu overgenomen door de Filipijnen. (Foto: Maxdefense Fillipines).

Welkome aanvulling

Een Filipijnse marine-expert merkt echter op dat de 100 dollar slechts het begin is. De Filipijnse marine zal ongeveer 4 miljoen dollar investeren in training voor de nieuwe bemanning van de Chungju voor het moderniseren en vervangen van verouderde systemen aan boord van het schip.

Wat betreft nieuwe bewapening van de korvet; Zuid-Korea zou haar eigen ontwikkelde Haeseong-raketten kunnen leveren voor de Chungju en Blue Shark torpedo’s als eventuele vervanging voor de Mk. 46 torpedo’s. Met die propositie komt ook meteen de Zuid-Koreaanse aap uit de mouw. Het land kan zijn eigen wapenindustrie van wapendeals voorzien door met een ‘lege huls’ een schot voor de boeg te geven, en een land als de Fillipijnen in Zuid-Korea te laten shoppen voor wapens op hun nieuwe ‘gratis’ schip.

Toch zal het schip een welkome aanvulling zijn voor de Filipijnse marine die volgens experts van Popular Mechanics nog met schepen vaart die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd zijn. Dit terwijl het land een steeds assertiever China naast zich heeft liggen. Dit is een dreiging die wel degelijk een antwoord behoeft.

Bronnen: Popular Mechanics, Maxdefense Philippines

Beeld: Twee Pohang-korvetten van de Zuid-Koreaanse marine – Wikimedia Commons