Boek: De sensaties van smaak

Laurien Onderwater

07 juni 2017 11:00

smaak

In het boek De sensaties van smaak schrijft auteur Bob Holmes over de wetenschap van smaak en hoe we het beste kunnen proeven.

We zijn elke dag bezig met eten en drinken. Niet alleen omdat het een noodzaak is, maar ook omdat we eten lekker vinden. Van sommige smaken trekken we een lelijk gezicht, terwijl andere etenswaren waanzinnig lekker smaken. Maar proeven we wel écht?

Smaakfactoren

Dat is de vraag die Bob Holmes je in zijn boek ‘De sensaties van smaak’ stelt. Aan de hand van verschillende chemische, psychologische en biologische processen legt hij uit hoe smaak tot stand komt. Daarnaast leert Holmes je beter te proeven. Smaak is niet enkel een kwestie van zoet, zout, zuur of bitter. Veel andere factoren, waaronder textuur, spelen ook een belangrijke rol.

Flauwe cracker

Ook neemt Holmes je mee naar verschillende restaurants en onderzoeksinstituten waar ze smaak verder onderzoeken. Zo was er eens in Londen een waanzinnig populair restaurant waar de chef-kok de eter smaak liet ervaren met al zijn zintuigen.

Gasten moesten bijvoorbeeld geblinddoekt een cracker met geitenkaas, rozemarijn en geroosterde paprika eten, maar achteraf bleek dat de cracker alleen geitenkaas bevatte. De rozemarijn en paprika werden onder de eter zijn neus gehouden, terwijl hij een flauwe cracker met kaas at.

Vlotte pen

Het gevaar bij populaire wetenschapsboeken is soms dat ze als een taai verslag lezen. Maar daar is bij dit boek geen sprake van. Holmes brengt op vlotte wijze zijn verhaal over en geeft je verrassende inzichten in een fenomeen dat we dagelijks voor lief nemen. Dat smaakt naar meer!

**** | 320 pagina’s | €24,99

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!