Twee B-25 bommenwerpers gevonden op bodem Stille Oceaan

Laurien Onderwater

13 juni 2017 13:02

B-25 bommenwerpers

Dankzij een onderwaterrobot die met sonar is uitgerust, zijn twee vermiste B-25 vliegtuigen teruggevonden na ruim 70 jaar.

De tweemotorige B-25 bommenwerpers – NAVO-codenaam Bank – waren een van de meest veelzijdige vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het huidige Papoea-Nieuw-Guinea was de plaats van militaire actie in de Stille Oceaan vanaf januari 1942 tot het einde van de oorlog in augustus 1945.

In deze tijd waren aanzienlijk veel vliegtuigen en militairen verloren gegaan, waarvan sommigen nooit zijn gevonden. Maar dankzij de missie van Project Recover zijn twee B-25 bommenwerpers na lang tijd eindelijk teruggevonden.

Tips van dorpelingen

In februari stelde Project Recover een missie op om de zeebodem van de Stille Oceaan af te speuren naar wrakstukken van WO II-vliegtuigen. Daarbij voerden de onderzoekers een archeologisch onderzoek uit naar een bekend B-25 onderwaterwrak en interviewden ze de oudste dorpelingen van een nabijgelegen dorp.

Dankzij dit vooronderzoek en de tips van de dorpelingen stuitte het team, in een zoekgebied van tien vierkante kilometer, op een puinveld van twee B-25 Mitchell bommenvliegtuigen. Deze werden vervolgens uitgebreid onderzocht en gedocumenteerd door het team.

De wrakstukken van de twee oorlogsvliegtuigen zijn, volgens de onderzoekers, neergeschoten te midden van een fel gevecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een B-25 bommenwerper had zes manschappen aan boord die missing in action waren. Bij het andere neergestorte vliegtuig hadden vijf mannen de val overleefd, maar waren door de Japanners gevangen genomen.

Project Recover

De ontdekking was het zesde vliegtuig dat Project Recover sinds 2012 heeft geïdentificeerd en gedocumenteerd. Dit project is een samenwerking tussen mariene wetenschappers en archeologen met als doel de zeebodem af te speuren naar vermissende WOII-vliegtuigen. Dit doet het team met behulp van historisch bewijs, archiefgegevens, sonarscans, duiken, drones en onderwaterrobots.

Naast andere missies verspreid over de wereld uit te voeren, hoopt Project Recover eind dit jaar terug te keren naar Papoea-Nieuw-Guinea om meer onderzoek te verrichten.

Bronnen: Science Direct, Live Science, IFLScience

Beeld: Project Recover

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!