Deze batterij heeft een druppel spuug nodig

Laurien Onderwater

10 augustus 2017 08:59

spuug

Een papieren batterij, ontwikkeld in Amerika, heeft slechts een beetje speeksel nodig om apparaten van stroom te voorzien.

Stel je voor: je bent in je eentje op pad en verdwaald. De accu van je telefoon is op en het begint al donker te worden, dus een zonnecel zal ook niet heel veel meer uithalen. Wat doe je dan? Dan spuug je op de batterij van je telefoon. Niet omdat je boos bent, maar om op die manier stroom op te wekken.

Het klinkt als een onwaarschijnlijk scenario, maar als het aan onderzoekers van Binghamton University ligt, is dit over een paar jaar de werkelijkheid.

Spugen

De Amerikaanse wetenschapper Seokheun Choi doet al een paar jaar onderzoek naar microbiële brandstofcellen, ofwel batterijen die werken op bacteriën. Zo ontwikkelde hij al eerder een papieren origami-accu die stroom kan opwekken met behulp van afvalwater. Maar zijn laatste doorbraak werkt op lichaamsvloeistoffen – spuug dus (voordat er verwarring ontstaat).

De huidige papieren batterij is gebouwd met inactieve, gevriesdroogde exoelektrogeencellen: een moeilijk woord voor cellen met het vermogen om elektronen hun celwand uit te sturen. Wanneer deze exoelektrogene cellen nat worden gemaakt met spuug, kunnen ze binnen enkele minuten stroom genereren.

Brandend LED-lampje

Het onderzoeksteam testte de vermogensdichtheid (watt per kilogram) van de accu en kwam uit op een paar microwatt per vierkante centimeter; genoeg om een LED-lampje te doen branden. Maar uiteraard is dat niet voldoende voor de onderzoekers. Ze werken er nu hard aan om de vermogensdichtheid hoog genoeg te krijgen zodat de batterij in de toekomst diagnostische apparaten in ontwikkelingslanden van stroom kan voorzien.

Dus mocht je binnenkort een wandeling in een groot gebied willen maken, doe er dan verstandig aan iemand mee te nemen. Want de door spuug aangedreven telefoon laat nog even op zich wachten.

Bronnen: Advanced Materials, Binghamton University, New Atlas, Popular Mechanics

Beeld: Binghamton University

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!