Biohackers verstoppen malware in een stukje DNA

Laurien Onderwater

12 augustus 2017 10:00

malware

Een team wetenschappers heeft met succes aangetoond dat een computer kan worden gehackt door malware te stoppen in synthetisch DNA.

DNA wordt ook wel de blauwdruk van het leven genoemd, maar je zou het ook als de harde schijf van iemand kunnen omschrijven. Want steeds vaker wordt DNA als opslagplaats gebruikt. Zo is er onlangs nog een korte film in bacterieel DNA gestopt. Nu hebben wetenschappers van de universiteit van Washington succesvol malware in een stukje DNA gestopt.

Biohacking

De ‘biohackers’ wisten een stukje uitvoerbare code te implanteren in synthetische DNA-strengen. Stel dat dit DNA door een apparaat in een biochemisch laboratorium wordt afgelezen door een softwareprogramma, dan kan de code die in het DNA zit verstopt de controle krijgen over het apparaat. Gevoelige data zijn dan niet meer goed beveiligd en zelfs testresultaten kunnen worden veranderd.

Identificatie

Het bepalen van iemands genetische volgorde – de sequentie – kan steeds goedkoper en sneller. En al wordt het nu alleen gebruikt om medische aandoeningen vast te stellen, in de toekomst zou iemands DNA-volgorde een nieuwe vorm van identificatie kunnen worden.

Als een hacker met kwade bedoelingen ook maar een klein deel van je DNA weet te coderen dan kunnen ze bij heel veel persoonlijke data komen. Oké, dit is natuurlijk nogal ver gedacht en zal voorlopig nog niet mogelijk zijn, maar het is goed dat dit soort onderzoek er aandacht aan besteedt.

De onderzoekers verzekeren dan ook dat ze met dit experiment geen paniek willen zaaien, maar wel willen aantonen dat het mogelijk is. En dat er nu al nagedacht moet worden over een oplossing.

Bronnen: University of Washington, New Atlas, IFLScience

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!