Supersonische auto blijft aan de grond

KIJK-redactie

23 maart 2010 10:00

Een auto bouwen die 1610 kilometer per uur kan rijden brengt nogal wat problemen met zich mee. Zo heeft een voertuig met  supersonische snelheid vaak zo’n opwaartse druk dat het een vliegtuig wordt. Dat probleem lijkt nu opgelost.

De Bloodhound SuperSonic Car moet de snelste auto ter wereld worden. De doelstelling van het team ligt op een snelheid van 1000 mijl per uur, oftewel 1610 kilometer per uur. Deze snelheid wordt bereikt door een hybride raket en de vliegtuigmotor van een Eurofighter-Typhoon. Met de snelheid zelf zit het dus wel goed.

Maar  de gevolgen van deze snelheid vormden lang een probleem. “We hebben een opwaartse druk gehad van 12 ton. Als je bedenkt dat de auto maximaal 6,5 ton weegt dan is die druk genoeg om de auto te laten vliegen”, zegt John Piper van het designteam tegen BBC News.

Het team sleutelde uitgebreid aan de achtervleugel, en na elf verschillende ontwerpen in achttien maanden heeft een team eindelijk een ontwerp gevonden dat ook bij supersonische snelheden aan de grond blijft.

Het aerodynamische design van de auto is nu af, waardoor het team zich kan richten op de rest van de auto, dat eind 2011 een nieuw wereldrecord wil neerzetten. Het oude record van 1128 kilometer per uur staat op naam van de Thrust SSC en  dateert alweer uit 1997.

Bronnen: BBC News

Beeld: Bloodhound SSC