Ig Nobels voor grote oren, vloeibare katten en didgeridoos

Naomi Vreeburg

15 september 2017 10:59

Ig Nobelprijzen

Afgelopen nacht werden weer de Ig Nobelprijzen uitgereikt. Lees meer over de bizarre onderzoeken die werden bekroond.

Heel wat onderzoekers zitten nog in spanning voor de bekendmaking van de échte Nobelprijzen, maar bij wijze van voorafje werden gisteren de komische tegenhangers uitgereikt: de Ig Nobelprijzen. Voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet. Dit zijn de winnaars.

Geslachtsverwisseling

Wil je als vrouw je ongeboren kind al kennis laten maken met jouw favoriete muziek? Speel het dan af met een speaker ín de vagina en niet op bijvoorbeeld de buik. Marisa López-Teijon en haar collega’s lieten zien dat de foetus dan meer activiteit vertoont. Het onderzoek had trouwens meer nut dan je nu denkt. De Spaanse onderzoekers ontwikkelen een manier om gehoorproblemen al bij ongeboren kinderen vast te kunnen stellen.

We blijven nog heel even bij de geslachtsdelen. De Ig Nobelprijs voor de biologie ging dit jaar naar Japanse onderzoekers die twee insecten vonden in een grot in Brazilië. De een was een vrouwtje en had een penis. De ander was een mannetje en – je raadt het vast al – was in het bezit van een vagina.

Kattenvloeistof

Natuurkundigen houden zich wel vaker bezig met katten – denk aan Schrödinger. Maar dan gaat het om een denkbeeldige kat. De Franse Marc-Antoine Fardin bestudeerde foto’s van katten en concludeerde daaruit dat ze zich in ontspannen toestand eerder gedroegen als een vloeistof dan als een vaste stof. Het leverde hem de Ig Nobelprijs voor de natuurkunde op.

Over vloeistoffen gesproken: je weet dat je rustig moet lopen met koffie, anders slaat de hete drank over de rand van het kopje. Hoe je dit klotsen tegengaat? Deze vraag – en het antwoord – leverde Jiwon Han de Ig Nobelprijs voor de vloeistofdynamica op. De tip? Hou het kopje van boven vast en loop achteruit. Moet je niet tegen iemand aanstoten die hetzelfde trucje uitvoert…

Bloederig

Wat gebeurt er eigenlijk als een ruigpootvampiervleermuis, die voornamelijk vogelbloed drinkt, in een gebied komt waar weinig vogels door de lucht fladderen? Een vraag die nooit in je is opgekomen, maar in de hoofden van Spaanse onderzoekers wel. Ze bestudeerden de poep van het dier in het steppe-achtig gebied Caatinga (Brazilië) en kwamen daar onder andere mensenbloed in tegen! Welke prijs ze daarvoor kregen? Die voor de voeding.

De Ig Nobelprijs voor de geneeskunde ging ook over voedsel. Kaas om precies te zijn. Er zijn mensen die bijna over hun nek gaan als ze kaas alleen maar ruiken. Een aantal van hen – en 15 vrijwilligers die kaas wel kunnen waarderen – werden in een MRI-scanner gelegd en blootgesteld aan de geur van meerdere soorten kazen. Het bleek dat de hersenactiviteit van de kaasliefhebbers en de kaashaters van elkaar verschilden.

Didgeridoo!

Lijken de oren van oudere mannen nou groter dan die van jonge heren of is het echt zo? Onderzoekers besloten de groei van de oren bij te houden en ontdekten dat oren inderdaad jaarlijks 0,22 millimeter groter worden. Helaas wordt het gehoor er dan niet per se beter op… De wetenschappers kregen er de Ig Nobel voor de anatomie voor.

Waar de Nobelprijs voor de Vrede meestal gaat naar mensen die strijden voor andermans vrijheid, is dat bij de lachwekkende variant van de prijs niet het geval. Zwitserse onderzoekers kregen hem dit jaar voor de conclusie dat het spelen van didgeridoo een goede behandeling is voor slaapapneu en snurken.

Dubbelzien

Wat gokken en krokodillen met elkaar te maken hebben? Niet veel. Toch lieten de Ig Nobelprijswinnaars voor de economie gokkers een krokodil vasthouden. Mensen die bang voor het beest waren, zetten weinig geld in. Degenen die het dier aan hun zijde wel tof vonden, legden meer geld in de pot.

Identieke tweelingen uit elkaar houden, is een flinke opgave. Meestal zijn het de kleinste details waaraan je het verschil kunt zien. Maar ook tweelingen zelf vinden het lastig om aan te geven wat hen nu precies onderscheidt van hun broer of zus, zo lieten de Ig Nobelprijswinnaars voor de cognitie zien.

10 biljoen dollar

Wat de winnaars hebben gewonnen? Een handdruk van een daadwerkelijke Nobelprijswinnaar, een lelijke trofee en een biljet van 10 biljoen dollar. Niet lullig, zou je zeggen. Helaas is dit biljet afkomstig uit Zimbabwe dat door de inflatie is getroffen. Het biljet is ongeveer 5 cent waard. Gefeliciteerd!

Lees ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!