Nobelprijs economie voor onderzoek naar gedragseconomie

Laurien Onderwater

09 oktober 2017 12:54

nobelprijs economie

De Nobelprijs voor de economie is zojuist toegekend aan Richard Thaler voor zijn bijdragen aan de psychologie van keuzes maken.

“This year’s prize is about understanding the psychology of economics.” En deze felbegeerde Nobelprijs voor de economie gaat dit jaar naar de Amerikaan Richard Thaler voor zijn onderzoek naar gedragseconomie – een onderzoeksveld waarin inzichten vanuit de psychologie worden toegepast op economische besluitvorming.

Keuzes maken

Economische modellen zijn erg handig bij het voorstellen en voorspellen van complexe processen, bijvoorbeeld het gedrag van mensen bij financiële beslissingen. Maar deze theorieën zijn vaak te simpel en de discrepantie tussen theorie en realiteit was vaak te groot.

Richard Thaler bracht daar verandering in. De Amerikaan heeft een flinke bijdrage geleverd aan het verfijnen van economische analyses door de psychologie erin mee te nemen. Volgens hem worden economische keuzes gemaakt aan de hand van drie psychologische eigenschappen: beperkte rationaliteit, sociale voorkeuren en een gebrek aan zelfbeheersing. Hij toonde ook aan dat deze menselijke eigenschappen stelselmatig financiële beslissingen en markten beïnvloeden.

Ter nagedachtenis aan

De Nobelprijs voor de economie is overigens niet door Alfred Nobel zelf bedacht, maar werd in 1969 ingesteld door de Zweedse Rijksbank, ter herdenking van het 300-jarig bestaan van de bank. Officieel heet de prijs dan ook ‘De prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel’. De Nederlandse econoom Jan Tinbergen ontving – samen met de Noorse econoom Ragnar Frisch – voor het eerst deze prijs.

Thaler ontvangt met deze prijs ook nog 9 miljoen Zweedse kronen (bijna 1 miljoen euro).

Bron: Persbericht Nobelprize.org (pdf)

Lees ook: Nobelprijs economie voor onderzoek naar contracten

Cover Kijk 10Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!