De wetenschap achter bordspellen

KIJK-redactie

02 november 2017 10:59

bordspellen

Het is geen toeval dat de meest succesvolle spelontwerpers van de afgelopen decennia een achtergrond in de wiskunde hebben. Om een goed bordspel te bedenken, moet je de mechanismen onder het spelverhaal begrijpen. Hoe gaan de ontwerpers te werk?

Wanneer de dagen korter worden, kruipen families en vriendengroepen vaker rond de tafel met dobbelstenen, kartonnen borden en houten speelstukken. Bordspellen verkopen het hele jaar door al goed, maar tijdens de feestdagen voeren ze de lijstjes met bestverkochte cadeaus aan.

De cultuur van diepe, strategische bordspellen waaide in de jaren negentig over uit Duitsland met Kolonisten van Catan, en nog steeds komen de grootste successen van onze oosterburen. Deze zogenoemde Eurogames zijn niet te vergelijken met mens-erger-je-niet: de bestsellers zijn grote spellen met ingewikkelde regels waar je soms een halve dag voor moet uittrekken.

Bij het ontwikkelen van deze spellen komen heel wat berekeningen kijken, omdat de ontwerper veel spelcomponenten in balans moet houden. Veel succesvolle ontwerpers zijn dan ook van origine wiskundigen. KIJK duikt in de technieken die ze gebruiken.

Dit is het begin van het artikel ‘Geniale games’ te vinden in KIJK 12/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 16 november tot en met 13 december. 

Je kunt het artikel ook op Blendle (€) lezen.

Tekst: Steven Beek

Beeld: ANP

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!