Steeds meer licht in de duisternis

Naomi Vreeburg

23 november 2017 13:00

licht

De kunstverlichting op aarde is eens goed onder de loep genomen. En helaas kwam daar geen positieve conclusie uit.

De kerstversiering hangt in verschillende steden alweer een tijdje op. En daar zijn heel wat felle lichten in verwerkt. Maar niet alleen tijdens de most wonderful time of the year spot je veel buitenverlichting. Lichtvervuiling is al langer een probleem. Hierdoor kunnen we minder genieten van de nachthemel, maar het verstoort ook het leven van nachtdieren.

Hier zijn we ons van bewust en daarom gaan steeds meer landen over op zuinigere – en minder intense – led-lampen. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar uit een uitgebreid onderzoek blijkt dat deze switch niet voor donkerdere nachten heeft gezorgd. Sterker nog: de afgelopen vijf jaar is de lichtvervuiling juist toegenomen.

2,2 procent

Deze conclusie werd getrokken op basis van het Day-Night-Band (DNB) instrument aan boord van de Suomi NPP weersatelliet. Dit systeem nam tussen 2012 en 2016 hoge-resolutiebeelden van de aarde tot op 750 meter nauwkeurig. Vanaf 2012 bleken stedelijke gebieden 2,2 procent per jaar helderder te worden door lichtvervuiling.

Dat klinkt vreemd. Je zou verwachten dat de toename van led-lampen – en daarmee de toename van minder intens licht – ervoor zou zorgen dat de lichtvervuiling afneemt. Echter houden mensen geld over door de energiebesparing van de zuinige led-lampen. En helaas geven we die weer uit aan meer kunstlicht…

Syrië

Bovendien hebben steeds meer landen die eerst niet bijdroegen aan de lichtvervuiling, de kans gekregen om een lampje aan te doen. Hierdoor werd het totale aardoppervlak waar men licht aan heeft, uitgebreid. Vooral in Afrika, Azië en Zuid-Amerika werden steeds meer plaatsen verlicht. Jemen en Syrië waren echter uitzonderingen. Door de oorlogssituatie in deze landen werd het licht juist gedoofd.

Bronnen: Science Advances, Gizmodo, Volkskrant

Beeld: NASA/JSC

Lees ook:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!