MIT bouwt high speed zeppelinnetje

André Kesseler

29 november 2017 15:55

Firefly

Het Massachusetts Institute of Technology werkt aan een soort zeppelin die bijna 1000 kilometer per uur kan halen.

Bij AeroAstro labs, onderdeel van het  MIT, wordt al een tijdje gewerkt aan de Firefly, een onbemand luchtschip dat, als het goed is, met bijna Mach 1 moet kunnen vliegen. Bij luchtschip denk je misschien aan iets ter grootte van de Hindenburg of een ander enorm ‘apparaat’, maar dat is de Firefly niet. Hij is slechts 6,35 centimeter breed en 43,2 centimeter lang.

Lokaas

Het zeppelinnetje moet dan ook onder een gevechtsvliegtuig passen, dat hem boven een bepaald gebied kan droppen. Daar schiet het dan een tijdje door de lucht, terwijl het met de sensors aan boord gegevens verzamelt over vijandelijke troepen of stellingen. Maar de Firefly zou bijvoorbeeld ook als lokaas kunnen dienen om de vijandelijke radarsystemen en afweerraketten mee te misleiden.

Slow burn

Doordat de raketmotor van de Firefly zo klein moet zijn, zou ‘normale’ raketbrandstof binnen een paar seconden opbranden. Het luchtscheepje haalt de formidabele snelheid van een kleine 1000 kilometer per uur dan ook met behulp van een aangepaste raketmotor, met daarin een vaste brandstof die langzamer brandt. Door de slow burn propellant kan het 1,5 kilo wegende toestel een minuut of drie lang door het luchtruim rossen.

De Firefly is nog niet klaar voor de eerste testvlucht, maar de ontwikkeling van de nieuwe aandrijving is een flinke stap voorwaarts in de ontwikkeling van een nieuwe generatie supersnelle drones.

Bronnen: MIT / Popular Mechanics

Beeld: MIT

Lees ook:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!