Kunnen planten horen?

KIJK-redactie

01 januari 2018 12:59

planten

In de dierenwereld is horen ontzettend belangrijk. Maar hoe zit dat met planten, kunnen die eigenlijk horen?

Het gehoor is voor veel diersoorten een belangrijk zintuig. Ze horen gevaar naderen, maar het stelt ze ook in staat om op grote afstand met soortgenoten te communiceren. In de dierenwereld is kunnen horen dus van groot belang. Maar hoe zit dat eigenlijk met planten?

Geen oren

Planten hebben geen oren zoals we die bij de meeste zoogdieren zien. Maar soortgroepen als vissen, amfibieën en reptielen hebben ook geen flappers aan hun kop hangen, terwijl deze dieren toch goed kunnen horen. Er zijn dus verschillende manieren om geluid op te vangen. En dat heeft allemaal te maken met het feit dat geluid eigenlijk niets anders is dan trillingen van de lucht.

Australische wetenschappers hebben met deze kennis in het achterhoofd een set geluidsexperimenten uitgevoerd bij planten. Ze lieten erwtenplantjes groeien in een bloempot die eruitziet als een omgekeerde Y. In het ene pootje was het geluid van stromend water te horen. In het andere pootje bleef het stil. De plantjes konden vervolgens ‘kiezen’ in welke richting ze hun wortels lieten groeien. Keer op keer gingen de erwten het geluid van het stromende water achterna.

Lief doen

Ook andere onderzoeken wijzen erop dat er planten zijn die wel degelijk kunnen horen. Zo is bekend dat sommige planten extra afweerstoffen aanmaken als ze worden blootgesteld aan het geluid van aan blaadjes knagende insecten. Ook zijn er bloemen die bij het horen van bijengezoem extra pollen afgeven, zodat de bij ze kan verspreiden.

Planten hebben dus een manier waarop ze geluid ontvangen en interpreteren. Vermoedelijk gaat het om organen met een minuscule haarachtige structuur die de geluidstrillingen waarnemen en een reactie in gang zetten. Hoe het precies werkt, is nog niet helemaal duidelijk. Maar blijf voor de zekerheid maar lief tegen je planten praten.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 10/2017.

Tekst: Jasper Verhaar

Beeld: iStock

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!