Elektronische capsule meet darmgassen

kijkmagazine

10 januari 2018 10:59

darmgassen

Deze elektronische capsule slik je in, waarna hij metingen kan doen in je maagdarmstelsel en mogelijk ziekten kan vaststellen.

Darmziekten onderzoeken, hoe professioneel uitgevoerd ook, blijft ongemakkelijk voor zowel de patiënt als de arts. Er wordt meestal een buis ingebracht of er wordt onderzoek gedaan naar de ontlasting. Deze methoden zijn niet alleen onprettig, maar ook nog eens onnauwkeurig.

Mogelijk is er een nieuwe methode ontwikkeld die het allemaal een stuk aangenamer zal maken. Er is namelijk een sensor gemaakt in de vorm van een inslikbare capsule die metingen kan doen in het maagdarmstelsel. De capsule is onlangs voor het eerst getest in mensen en laat veelbelovende resultaten zien.

Gassen

Aangekomen in de darmen, meet de capsule de aanwezigheid en hoeveelheid van de gassen waterstof, zuurstof en koolstofdioxide. Deze zijn afkomstig van bacteriën die in ons maagdarmsysteem leven. Zij stoten de gassen uit wanneer ze een interactie aangaan met voedsel dat nog niet is opgenomen: een proces genaamd fermentatie.

Afwijkingen in de gasuitstoot kunnen wijzen op maag- of darmziekten. Zo kunnen abnormale concentraties waterstof-, koolstofdioxide-, stikstof- en zuurstofgassen een oorzaak zijn van het prikkelbare darm syndroom.

Proefpersonen

De capsule werd getest op een klein aantal proefpersonen, waarbij de inname van de hoeveelheid voedingsvezels anders was. Sommigen kregen een dieet met veel voedingsvezels en anderen kregen er juist weinig van. Hierdoor was de activiteit van de bacteriën verschillend en daarmee ook de gasconcentraties.

Het is gelukt om met de capsule de verschillende gasconcentraties te meten tijdens deze test. Dit zorgt voor nieuwe inzichten in het maagdarmsysteem en zou in de toekomst een goed gereedschap kunnen zijn om diagnoses te stellen. Vandaag de dag is het voor artsen namelijk nog steeds lastig om gasconcentraties in de darmen nauwkeurig te meten.

Ontlasting

“Eerst moesten we vertrouwen op monsters uit de ontlasting of van operaties om de darmbacteriën te onderzoeken”, zegt Kourosh Kalantar-zadeh, mede-ontwikkelaar van de capsule. Dit zou echter andere resultaten kunnen geven, aangezien deze bacteriën zich, op het moment van onderzoeken, niet meer in de darm bevinden.

“Wat zich waar in de darm afspeelt kun je niet aan de ontlasting aflezen”, zegt Jan Kleibeuker, hoogleraar gastro-enterologie aan de Rijksuniversiteit Groningen die niet betrokken was bij het onderzoek. “Met de capsules kunnen we meer te weten komen over wat er (bio-)chemisch in de darmen gebeurt en dat is van belang voor ons begrip van de fysiologie van het darmkanaal. Het kan ons wellicht ook helpen te begrijpen wat er mis kan gaan in geval van ziekte.”

Momenteel zijn de onderzoekers bezig met het ophalen van geld om een tweede test te doen met meer proefpersonen. Ze hopen dat deze test net zo’n succes wordt en de capsule uiteindelijk terecht komt in de handen van artsen én natuurlijk darmen van patiënten.

Bronnen: New Atlas, Nature Electronics

Beeld: RMIT

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!