‘Onze hersenen houden ons voor de gek’

KIJK-redactie

19 januari 2018 10:59

hersenen

Chefredacteur (a.i.) Naomi heeft zelf ervaren hoe goed ons brein ons in de maling kan nemen.

Een aantal van de docenten met wie ik tijdens mijn studie biologie te maken kreeg, had gevoeligheid nu niet bepaald hoog op het eigenschappenlijstje staan. Ironisch genoeg was onze gedragsbioloog er daar een van.

Scar in real-life

Om negen uur ’s ochtends, als de ogen van een student meestal net open zijn, verraste ze ons met een gezellig filmpje waarin twee leeuwenwelpjes aan het spelen zijn tussen hun soortgenoten. Maar dan duikt uit het niets een real-life Scar op: een grote, boze leeuw die de groep wil overnemen.

Althans, de vruchtbare vrouwtjes. De leider van de troep wordt verdreven en de jonge leeuwtjes moeten dood. Die zijn immers niet het kroost van de nieuwe baas; evolutionair gezien heeft hij helemaal niets aan ze. Ook de spelende welpen zijn dus niet welkom, al weten ze dat zelf nog niet. Als de briesende leeuw op een van de jonkies afdendert, neemt het welpje namelijk een speelpose aan, om vervolgens door de klauwen van deze Scar neer te worden geslagen.

Voor tere zieltjes die dol zijn op dieren – en dan vooral op de jonge exemplaren – is dit filmpje geen lekker begin van de dag. Zo ook niet voor mij: ik gedraag me bijvoorbeeld nog altijd als een zevenjarige wanneer ik een puppy over straat zie waggelen.

Voor de gek gehouden

Enfin, nog een beetje overdonderd vertel ik bij thuiskomst aan mijn partner Mark in detail over het filmpje dat ik heb gezien. Zo’n halfjaar later komt het onderwerp weer ter sprake en vertelt hij in geuren en kleuren aan mij hoe hij naar het filmpje keek en hoe het verliep. Toen ik hem vervolgens vertelde dat ik hem dat fragment nooit heb laten zien, maar alleen heb verteld hoe de leeuw het welpje neermaaide, was hij verbaasd. Hij zou zweren het filmpje zelf te hebben gekeken.

Dit bewijst niet alleen dat ik een fan-tas-ti-sche verhalenverteller ben, maar ook dat onze hersenen voor de gek zijn te houden. Nu gaat het in dit geval om een onschuldig voorbeeld, maar je kunt op deze manier ook gaan geloven dat je een misdaad hebt begaan. Of dat anderen een ernstig delict hebben gepleegd. En dan blijken ook wij mensen in staat om onze soortgenoten dood te slaan… Lees er snel over op pagina 14.

Deze redactioneel verscheen ook in KIJK 2/2018.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!