Mad Mike Hughes geeft het niet op

Naomi Vreeburg

24 januari 2018 12:59

mike hughes

Op 3 februari is het zover: Amerikaan Mike Hughes zal zichzelf de lucht in schieten met zijn zelfgemaakte raket.

Terug van even weggeweest: limousinechauffeur Mike Hughes. Deze 61-jarige Amerikaan liet in november weten een home made rocket te lanceren om te checken of ons blauwe bolletje wel écht een bolletje is en geen schijf. Even voor de duidelijk: het gaat hier niet om een onbemande raket. Hughes wil zelf plaatsnemen in het ruimtevaartuig.

In december moest dit eigenlijk al gaan gebeuren, maar door technische mankementen én voornamelijk door de overheid ging het hele feest niet door. De raket bleef namelijk niet boven privéterrein als hij de lucht in werd geschoten – en dat is niet toegestaan.

Parachute

Maar Hughes heeft nu een raket gebouwd die verticaal kan worden gelanceerd, zo liet hij onlangs weten. Op deze manier blijft het vaartuig op eigen terrein en kan de overheid hem niet veel meer maken. En als alles nu wél volgens plan verloopt, zal Hughes 3 februari met zijn raket de lucht in gaan om vervolgens met een parachute weer naar beneden te komen.

Overigens is deze lancering nog niet bedoeld om te kijken welke vorm onze aarde heeft. De raket moet Hughes volgende week een paar honderd meter te lucht in schieten, wat niet hoog genoeg zou zijn om foto’s te schieten die bewijzen dat de aarde plat is. Deze vlucht is bedoeld om aandacht en geld te vragen voor zijn tweede lancering die Hughes naar het randje van de atmosfeer moet brengen. Hier zou hij de vorm van de aarde wel kunnen overzien, stelt hij.

Record

‘Wat kan er in hemelsnaam misgaan?’, horen we je denken. Hughes is in ieder geval niet bang aangelegd. Zo maakte hij ooit met een limousine een sprong van maar liefst 31,3 meter – en dit leverde hem een Guinness Book of Records op. Of hij het er bij deze lancering zonder kleerscheuren vanaf brengt? We gaan het volgende week wellicht zien…

Bronnen: IFL Science, Livescience

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!