Autonoom wapen krijgt schietexamen

André Kesseler

10 februari 2018 10:30

Het Amerikaanse leger gaat een deels autonoom opererend wapensysteem de schietbaan op sturen.

Een raket of een mitrailleur op afstand bedienen en ermee doelen onder vuur nemen, is in de lucht niet zo’n probleem. Maar vanaf een rijdend voertuig, dat over een hobbelig terrein rost, valt dat niet mee. Helemaal als dat voertuig zich ook nog eens onbemand voortbeweegt. Het Amerikaanse leger gaat nu een systeem testen dat dat allemaal kan. De Wingman.

Bij zo’n systeem denk je meteen aan killer robots, machines als de Terminator die helemaal op eigen initiatief vijanden naar de eeuwige jachtvelden helpen. Die bui zien ze bij het Pentagon ook wel hangen en dus benadrukken ze dat er wel degelijk een mens aan de knoppen zit. Het voertuig, in dit geval een Humvee, rijdt weliswaar autonoom, maar de trekker van het wapen wordt nog steeds door menselijk vinger overgehaald. Op afstand, maar toch.

ARAS

Bij eerdere beproevingen, werden er verschillende wapens gebruikt, waaronder een M2 .50 en een M240 7.62-mm machinegeweer. Maar omdat dit soort systemen soms langere tijd ‘in het veld’ moeten blijven en niet regelmatig worden onderhouden, bleken ze nogal vaak te blokkeren. En dus werd er gekozen voor het Advanced Remote/Robotic Armament System (ARAS), eveneens een 7,62 mm-wapen dat inclusief affuit en 1500 patronen zo’n 200 kilo weegt.

ARAS kan (uiteraard) 360 graden in de rondte draaien, 90 graden de lucht in en 30 graden naar beneden. Bovendien is de loop zo stevig uitgevoerd dat de volledige voorraad van 1500 kogels er binnen vijf minuten doorheen kan worden gerammeld.

De komende weken gaat de Wingman de schietbaan op. Hij moet daar een proeve van bekwaamheid afleggen door met goed gevolg het Scout Gunnery Table VI-schietexamen af te ronden. Die is al pittig voor mitrailleurschutters die hun vinger rechtstreeks aan de trekker hebben en dus helemaal voor schutters die drie kilometer verderop zitten.

Bronnen: Popular Mechanics,  US Army

Beeld: US Army

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!