Drinkt een meeuw zeewater?

KIJK-redactie

03 april 2018 08:59

meeuw

Meeuwen eten werkelijk alles, maar daarnaast moeten ze ook voldoende water binnen krijgen. Drinken de vogels gewoon zeewater?

Meeuwen zijn alleseters. De brutaalste meeuwen grissen zelfs ijsjes of patat uit handen van nietsvermoedende toeristen. Maar naast eten moet er ook worden gedronken, zelfs als ze midden op zee dobberen. Drinken meeuwen dan gewoon zeewater? En worden ze daar dan niet ziek van?

Zout filteren

Ja, dat doen ze. En nee, daar worden ze niet ziek van. Meeuwen zijn namelijk goed aangepast aan het leven aan de kust. Een flinke slok zout zeewater is de gewoonste zaak van de wereld en op open zee is het zelfs noodzakelijk om te overleven. Maar ook voor een meeuw is een te grote zoutinname ongezond. Daarom heeft hij speciale klieren die het overtollige zout uit het lichaam filteren.

Dat overbodige zout wordt niet via de welbekende meeuwenpoep afgevoerd. De zoutklieren zitten namelijk achter de ogen van de vogel. Vanaf die klieren leiden twee buisjes het zout – dat is opgelost in een klein beetje water – naar de neusgaten. Kopschuddend ontdoet de meeuw zich vervolgens van zijn zoute snottebel, en weg is het.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 12/2017.

Tekst: Jasper Verhaar

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!