‘Injecteerbaar verband dicht snel diepe wonden’

Laurien Onderwater

04 april 2018 08:59

verband

Een goedje dat onder andere gemaakt is van zeewier zou diep gelegen wonden snel moeten herstellen.

Al geruime tijd wordt er onderzoek gedaan naar manieren om snel wonden (bij militairen) te sluiten, want hoe sneller je ze sluit, des te groter de kans op overleving. Zo hebben onderzoekers al eens een chirurgische lijm ontwikkeld die wonden in één minuut dicht en kwam het bedrijf RevMedx met de XStat: een soort injectie die sponsjes in een schotwond spuit.

Maar wonden veroorzaakt door granaatscherven zitten veel dieper in het lichaam en daar een snel stollend middel voor ontwikkelen, is een lastige opgave. In KIJK 9/2017 schreven we al over de veelbelovende hydrogels, en als het aan deze wetenschappers – van de Texas A&M-Universiteit – ligt, zijn hydrogels inderdaad de toekomst. Zij ontwikkelden namelijk een ‘injecteerbaar verband’ gemaakt van het waterige goedje.

Zeewier

De hydrogel is gemaakt van kappa-carrageenan, een stofje dat van nature voorkomt in het eetbare rode zeewier, en synthetische tweedimensionale nanosilicaten – nanodeeltjes gebaseerd op klei die de structuur van de gel verbeteren. Samen vormen de componenten een injecteerbare gel die het bloeden snel kan stoppen.

Toen het team hun verband op dierlijke en menselijke weefselcellen in het lab testte, zagen ze hoe de hydrogel met nanodeeltjesinfusie in minder dan drie minuten de bloedstolling startte.

1 + 1 = 2

Naast het feit dat het inspuitbare verband de bloedstolling versnelt, bevordert het ook de wondgenezing aanzienlijk. “De nanosilicaten kunnen namelijk zo worden aangepast dat ze ook therapeutische middelen bevatten”, zegt Akhilesh Gaharwar, een van de onderzoekers.

“Dankzij de negatieve oppervlaktelading van de nanodeeltjes, worden elektrostatische interacties met deze geneesmiddelen mogelijk gemaakt, wat resulteert in de langzame afgifte ervan.”

En inderdaad: tijdens tests zagen de onderzoekers dat de hydrogel de weefselvernieuwing vergemakkelijkte. Dus én je wond sluit sneller, waardoor het bloeden stopt, én hij geneest sneller. Een ideaal middel dus voor militairen in het veld die gewond raken.

De hydrogel is alleen nog niet bij mensen zelf getest, dus voordat het injecteerbare verband écht mensenlevens gaat redden, zijn we alweer heel wat jaren verder.

Bronnen: Acta Biomaterialia, Texas A&M University, New Atlas, ScienceAlert

Beeld: Texas A&M University

Lees ook:

KIJK 4/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!