De Lyriden bereiken hun piek

Naomi Vreeburg

21 april 2018 09:30

lyriden

Kun jij geen genoeg krijgen van meteorenshows? Blijf dan zondag maar tot laat op.  

Elk jaar in april is hij weer van de partij: de Lyriden, een van de oudst bekende meteorenzwerm. Zo’n 2600 jaar geleden werden ze al opgemerkt. En hoewel we tijdens de Lyriden minder meteoren per uur langs zien komen dan bij bijvoorbeeld de Geminiden, is het voor de liefhebbers vast de moeite waard om een blik op de hemel te werpen.

Piek

Zondagavond, 22 april 2018, bereikt de zwerm rond 23.00 uur zijn maximum, zo laat hemel.waarnemen.com weten. Helaas gooit het maanlicht rond dit tijdstip ietwat roet in het eten. Het beste kijkmoment ligt dan ook rond 3:45 uur op 23 april, wanneer het licht is gedimd. Er zijn dan in Nederland ongeveer tien Lyriden-meteoren per uur te zien – als het weer een beetje meewerkt.

Overigens zijn tijdens de piek van de Lyriden ook de µ-Virginiden te zien, dit is een kleinere zwerm. En er kunnen een paar achtergrondmeteoren langs schieten, wat het aantal meteoren per uur rond 3:45 uur verhoogt.

Vallende sterren

Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd, al is deze benaming een tikkeltje misleidend. Het betreft hier namelijk geen ster, maar een stofdeeltje of stukje gruis uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt. Door de hoge snelheden van het ruimtepuin wordt de lucht vóór het deeltje verhit en gaat gloeien. Dit zijn wij als een flitsje.

De Lyriden-meteorenzwerm is afkomstig van de komeet C/1861 G1 Thatcher. De meteoren zijn te herkennen aan hun hogere snelheid en vertonen soms ook heldere vuurbollen. De moeite waard om toch even te kijken wellicht?

Bronnen: hemel.waarnemen.com, Space.com

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!