Duizenden nieuwe diepzeedieren ontdekt

kijkmagazine

20 april 2018 12:59

In de Indische Oceaan en de Javazee zijn onder andere zeesterren, sponzen en kwallen gevonden, maar de schaaldieren zien er wel erg bijzonder uit.

Als je denkt dat we ondertussen wel zo’n beetje alle diersoorten hebben ontdekt, heb je het mis. Een team van 31 man van de National University of Singapore (NUS) en het Indonesian Institute of Sciences (LIPI) ging twee weken lang op expeditie over de Indische Oceaan en vond toen meer dan 12.000 nieuwe diepzeedieren.

De onderzoekers voeren om een deel van Java, Indonesië, met als begin- en eindpunt de hoofdstad Jakarta. De reis van in totaal meer dan 2000 kilometer is in onderstaande afbeelding uitgestippeld. Nog nooit was in dit gebied onderzoek gedaan naar diersoorten, dus heel gek is het niet dat er zoveel nieuwe dieren zijn ontdekt.

diepzeedieren

Schaaldieren

Het zal volgens de wetenschappers nog ongeveer twee jaar duren voordat ze alle gevonden dieren hebben gespecificeerd. Ze vonden onder andere wormen, sponzen, kwallen, vissen en zeesterren, maar aangezien het team vooral bestond uit experts in krabben en garnalen, zijn er vast wat schaaldieren om te laten zien.

Even voorstellen

De schaaldieren hebben nog geen officiële namen, maar een aantal van hen hebben bijnamen gekregen van de onderzoekers. We zullen ze even aan je voorstellen:

diepzeedieren

Dit is Spiky: een krabsoort met harde stekels op zijn rug.

diepzeedieren

Big ears heeft zijn naam te danken aan zijn oogkleppen die lijken op oren. Hij gebruikt troep van de oceaanbodem als camouflage.

diepzeedieren

Deze heremietkreeft heeft ongewoon groene ogen.

diepzeedieren

De oranje zebrastrepen maken deze kreeft bijzonder.

Last but – zeker – not least hebben we de enorme zeekakkerlak, die staat afgebeeld bovenaan de pagina. Een van de ontdekkers lijkt erg blij te zijn met deze vondst.

Nu nog even wachten op de rest van de ontdekte diertjes, maar de onderzoekers verwachten in de tussentijd nóg meer nieuwe diersoorten te ontdekken.

Bronnen: Straits Times Singapore, Science Alert, Phys

Beeld: South Java Deep Sea Expedition

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!