Farmaceutische industrie pakt succesvol studenten in

kijkmagazine

30 mei 2011 09:00

Anatomieles

Studenten geneeskunde komen al tijdens hun studie vaak in aanraking met marketeers uit de farmaceutische industrie. En hoe meer contact er is met deze farmaceuten, des te positiever de studenten zijn over de pillenindustrie.

Wat de dokter kent, dat schrijft hij voor. Dat is de gedachte achter veel marketingstrategieën van de farmaceutische industrie. En dus proberen gladde marketeers dokters bevriend te houden door middel van presentaties, gesponsorde snoepreisjes en cadeautjes. Maar niet alleen artsen vallen binnen de doelgroep. Ook geneeskundestudenten komen tijdens hun studie veelvuldig in aanraking met de industrie, en de hoeveelheid contact hangt samen met de mening van studenten over die pillenindustrie.

Tot die conclusie komen onderzoekers van Harvard in het tijdschrift PLoS Medicine. Voor hun onderzoek maakten zij een overzicht van alle gepubliceerde studies naar dit onderwerp tot nu toe. Dit resulteerde in een overzicht van 32 onderzoeken, naar bijna 10.000 studenten aan 76 universiteiten wereldwijd (maar vooral uit de VS of Canada).

Daaruit bleek dat de meeste studenten (tot zo’n 90 procent) tijdens hun studie op de een of andere manier in contact komen met de farmaceutische industrie. En hoe vaker studenten in aanraking komen met de farmacie (door lesmaterialen, hoorcolleges of cadeautjes), des te groter is de kans dat zij positief zijn over de industrie.

Tegelijkertijd wordt het idee dat contacten met farmaceuten ongepast zijn of het voorschrijfgedrag van artsen beïnvloedt, kleiner bij meer contact. De meeste studenten gaven dan ook aan dat het ethisch oké is om cadeautjes aan te nemen van een marketeer.

De positieve houding van studenten kan ertoe leiden dat zij later, als arts, de middelen van een bepaalde farmaceut voorschrijven terwijl dit tegen het protocol is, of terwijl het middel duurder is en er geen bewijs is dat het beter werkt dan de goedkopere variant.

Van de 32 gebruikte onderzoeken kwam er slechts één uit Nederland. Het is dus niet duidelijk in hoeverre dit probleem ook speelt bij Nederlandse studenten geneeskunde. Een rondvraag aan de VU laat zien dat het daar wel mee lijkt te vallen. Manuel Baarslag zit in zijn laatste jaar en vertelt: “Als student heb ik nog niet zo gek veel van doen gehad met de farmacie. Volgens mij is het een facultair beleid dat de farmaceutische industrie buiten het onderwijs wordt gehouden.” Ook Wesley Busch, tweedejaarsstudent, geeft aan dat hij tot nu toe eigenlijk geen direct contact heeft gehad met de farmacie. Maar of dat overal in Nederland zo is, en wat dat precies betekent voor het voorschrijfgedrag van de studenten, zal meer onderzoek moeten uitwijzen.

Bronnen: Public Library of Science via Medical Xpress, PLoS Medicine