K.I. regelt koeling in Googles datacenters

Laurien Onderwater

20 augustus 2018 15:59

google datacenters koeling

Onlangs heeft de Amerikaanse gigant bekendgemaakt dat het de controle over het koelen van datacenters toevertrouwt aan kunstmatige intelligentie.

Datacenters vreten energie en het grootste deel van hun energieverbruik gaat op aan koeling. Een datacentrum gebruikt namelijk maar liefst honderden ventilatoren die lucht langs de servers blazen om de elektronica koel te houden, vaak met windkracht 9 of 10. Daarom heeft Google in de afgelopen jaren een algoritme getest dat leert hoe je koelsystemen, zoals ventilatoren, het beste kunt aanpassen om het stroomverbruik te verlagen.

Dit systeem deed eerder aanbevelingen aan datacenterbeheerders wat tot een energiebesparing van ongeveer 40 procent heeft geleid in die koelsystemen. In de loop der jaren is dat algoritme geperfectioneerd en nu heeft Google genoeg vertrouwen om de controle van het koelen bijna volledig over te dragen aan kunstmatige intelligentie. Een persoon zal alleen nog ingrijpen wanneer hij denkt dat het algoritme iets zal gaan doen dat te riskant is.

Lees ook: De Kraken gespot in Google Maps?

Vallen en opstaan

Het algoritme maakt gebruik van een techniek die bekend staat als reinforcement learning, waarbij het algoritme leert met ‘vallen en opstaan’ (trial and error). Dezelfde aanpak leidde tot AlphaGo, het DeepMind-programma dat de wereldkampioen van het bordspel Go van de troon stootte in 2016.

Elke vijf minuten haalt het algoritme via duizenden sensoren informatie binnen over de koeling van datacenters. Vervolgens voert het deze gegevens in een neuraal netwerk in en bepaalt dan welke koelingsacties er nodig zijn om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Dit ‘advies’ wordt teruggestuurd naar de datacenters, waar de acties worden geverifieerd door het lokale besturingssysteem en vervolgens worden geïmplementeerd.

Dit project kan miljoenen dollars aan energiebesparing opleveren en kan het bedrijf helpen de CO2-uitstoot te verlagen.

Bronnen: DeepMind, MIT Technology Review, Bright

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!