Hoe eet een kwal?

KIJK-redactie

27 september 2018 12:59

kwal

Op het menu van kwallen staan onder meer plankton, kleine visjes en kreeftachtigen. Maar hoe eten de weekdieren eigenlijk?

Zoals het uiterlijk en de slome bewegingen van de meeste kwallen al doen vermoeden, zijn deze dieren geen actieve jagers. Ze moeten het hebben van de soms meterslange tentakels die als een net onder hun lichaam hangen. Aan het uiteinde van die tentakels zitten zogenoemde netelcellen. Wanneer een prooidiertje als een garnaal of vissenlarve een netelcel aanraakt, vuurt de kwal vanuit deze cel een soort harpoentje af. Via dit harpoentje komt gif in de prooi terecht, waardoor die verlamd raakt.

Mond = anus

Is de prooi eenmaal weerloos door de verlamming, dan beweegt de kwal met zijn tentakels de prooi naar zijn ‘mond’ onderin het kwallenlichaam. Die mond is eigenlijk meer een multifunctionele opening, want hij werkt na de maaltijd meteen als anus. Nadat een prooi naar binnen is gewerkt, komt hij direct in de maag terecht. En de maag dient ook als darm. De door maagenzymen vrijgekomen voedingsstoffen uit de prooi worden direct opgenomen en door het lichaam verspreid.

Uiteraard zijn er verschillen tussen soorten kwallen en wat die eten. Grote kwallensoorten eten grotere prooien, zoals andere kwallen en vissen. Maar er zijn ook soorten die pakken wat ze pakken kunnen en daardoor voornamelijk algen op het menu hebben.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 4/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Jasper Verhaar

Beeld: Fred Hsu CC 3.0

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!