Gebitsmicrofoons voor militairen

Naomi Vreeburg

19 september 2018 08:59

molar mic

US Department of Defense geeft miljoenen uit aan het ontwikkelen van de zogenoemde Molar Mic.

Stemmen in het hoofd horen, is geen goed teken voor een militair. Toch heeft de US Air Force aangekondigd bijna 10 miljoen dollar te investeren in een systeem dat dit (sorta-kinda) bewerkstelligt: de Molar Mic. Het apparaat waarmee de militairen kunnen communiceren, wordt – zoals de naam al aangeeft – als een clip geplaatst op een kies.

Lees ook: ‘Sponsinjectie redt leven van militair’

Molar Mic

Hoe werkt het systeem? De Molar Mic bestaat onder meer uit een bone conduction (beengeleiding) speaker. Geluidsgolven laten onze schedel en kaak trillen. Deze trillingen worden vervolgens naar het binnenoor geleid dat ze omzet in geluid. Binnenkomend geluid hoor je dan dus als het ware in je hoofd.

molar mic

Ook is het apparaat uitgerust met een waterdichte microfoon. Wanneer de militair iets zegt, pikt het microfoontje dit op en stuurt het geluid naar de radiozender van de soldaat met behulp van Near-Field Magnetic Induction. Deze kan op zijn beurt signalen naar andere radiotoestellen versturen. Overigens is fluisteren voor de militair voldoende om op deze manier te communiceren.

Met de Molar Mic hoeft het Amerikaanse leger niet te worden uitgerust met tal van snoeren of head sets. Deze zitten in de weg bij gevaarlijke operaties.

Test 123

Eerder kregen de makers van Molar Mic, Sonitus Technologies, al een financiering van In-Q-Tel. Met dit geld testten ze het systeem onder meer bij reddingswerkers die werden ingezet bij orkaan Harvey. En met succes: tijdens een van de acties – waarbij een gewonde burger in een helikopter moest worden getild – was de reddingswerker bijvoorbeeld prima in staat te communiceren.

Met een contract van 10 miljoen dollar op zak zou je toch denken dat Sonitus Technologies dit systeem optimaal weet te maken.

Bronnen: Defense One, ScienceAlert

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!