Parker Solar Probe stuurt vakantiekiekje

Naomi Vreeburg

21 september 2018 15:59

Parker Solar Probe

Het ruimtevaartuig Parker Solar Probe, dat op 12 augustus richting de zon werd geschoten, heeft van zich laten horen.

Een reisje naar de zon maken we allemaal graag, maar niet letterlijk. Wanneer we te dicht bij de lichtbron komen, verschroeien namelijk niet alleen onze wenkbrauwen. Een bemande missie naar de zon zit er dan ook nog niet in. Daarom stuurde de NASA vorige maand Parker Solar Probe eropaf. En de eerste data zijn inmiddels binnen gestroomd, inclusief de eerste foto geschoten door het ruimtevaartuig.

Lees ook: Vijf vragen beantwoord over de Parker Solar Probe

Gevoelige plaat

Het primaire wetenschappelijke doel van Parker Solar Probe is te achterhalen hoe energie en hitte precies door de corona – de hete atmosfeer rond de zon – bewegen. Ook hoopt de NASA met de sonde meer te weten te komen over zonnestormen, waarna astronomen ze beter kunnen voorspellen.

De eerste gegevens van het ruimtevaartuig bevatten deze wetenschappelijke informatie overigens nog niet. De data laten alleen zien of de instrumenten naar behoren functioneren. En volgens de NASA is dat het geval. Ook de WISPR, een instrument dat de reis naar de zon, de zonnewinden en de corona op de gevoelige plaat moet vastleggen. Dit doet het met behulp van twee telescopen.

parker solar probe

Op de foto die WISPR op 9 september naar de aarde stuurde, was de zon echter niet te bekennen. De linkerkant van de foto – geschoten door de buitenste telescoop – laat het welbekende beeld van de Melkweg zien. (Bekijk de afbeelding hierboven.) De rechterkant – genomen door de binnenste telescoop – toont Jupiter, omcirkeld met rood.

Zeven jaar

Voor wie niet heel erg onder de indruk is door dit kiekje: er komen ongetwijfeld toffere beelden gedurende de komende zeven jaar. Zo lang doet de Parker Solar Probe er namelijk over om in zijn definitieve baan om de zon terecht te komen. En deze reis zal vast en zeker nog spannende vakantiekiekjes opleveren.

Bronnen: NASA, New Atlas

Beeld: NASA/Naval Research Laboratory/Parker Solar Probe

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!