Maakt Ototech einde aan bewegingsziekte?

André Kesseler

23 november 2018 10:59

bewegingsziekte misselijk

Een nieuw apparaatje, ontwikkeld voor het Amerikaanse leger, kan bewegingsziekte voorkomen.

Zee-, wagen, of luchtziekte hebben allemaal dezelfde oorzaak. Wat je ogen zien is niet in overeenstemming met wat je brein waarneemt, met als gevolg dat je misselijk wordt. En dat is niet alleen een probleem van kinderen op de achterbank, maar ook bij elk legeronderdeel. Soldaten worden letterlijk kotsmisselijk achterin hun pantservoertuig, bij de marine hangen mensen over de railing en ook luchtmachters slaan af en toe groen en geel uit. Daar lijkt dus nu een oplossing voor te zijn. Het Ototech-apparaat zorgt ervoor dat je hersenen bepaalde signalen negeren.

Zeebenen

Er waren al lange tijd aanwijzingen dat het probleem getackeld zou kunnen worden. Je kunt namelijk over bewegingsziekte heen groeien. Na een tijdje op een stampend schip, krijgen opvarenden hun ‘zeebenen’, en negeert hun brein de bewegingen van het schip. Met de Ototech gebeurt dat meteen. Het apparaat is voorzien van een hoofdband die het vlak achter het oor op z’n plek houdt. Daar produceert het nauwelijks waarneembare trillingen die je hersenen voor de gek houden.

Non-informatief

De hersenen kunnen zogenoemde non-informatieve signalen negeren. Je voelt bijvoorbeeld niet constant je schoenen of de riem om je middel. De trillingen die het apparaatje produceert, zorgen ervoor dat je zenuwstelsel bepaalde waarnemingen als non-informatieve signalen bestempelt, die dus vervolgens worden genegeerd. Ten minste… uitvinder Samuel Owen denkt dat het zo werkt. Maar dát het werkt, is volgens hem wel zeker.

Bronnen: DefenseOne/Popular Mechanics

Beeld: US Navy/Samuel Owen

KIJK 12/2018 complotBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!